House of Animals heeft in Heerlen (L) een kattenhandelaar ontmaskerd, die in een appartementje op grote schaal met Maine Coons fokt. Undercover telde House of Animals zeker 40 katten in de woning van een Limburgs koppel, dat handelt onder de naam Cattery Nazarene. Eerder kwamen er diverse meldingen binnen over zieke en magere kittens afkomstig van Cattery Nazarene. “Dit laat zien dat de problemen rond kattenhandel in Nederland groter zijn dan werd gedacht”, aldus Karen Soeters van House of Animals.

Zieke en magere kittens

In maart opende House of Animals het Meldpunt Kattenhandel, waarna veel tips binnenkwamen over misstanden bij kattenhandelaren, waaronder Cattery Nazarene in Heerlen. House of Animals ontving meldingen over Maine Coons met niesziekte, giardia, vlooien, tandproblemen, kittens zonder inentingen en kittens met ondergewicht. Ook werd er gerommeld met geboortedata en worden er stambomen beloofd, maar nooit afgegeven. Kopers blijven achter met torenhoge dierenartsrekeningen.

Zieke en magere kittens bij broodfokker Cattery Nazarene
Zieke en magere kittens bij broodfokker Cattery Nazarene in Limburg | Foto: ©House of Animals

Broodfok

Door de vele meldingen over Cattery Nazarene opende House of Animals Investigations een nieuw dossier. Onderzoek wijst uit dat er zeer intensief gefokt wordt door het Limburgse koppel, waar in een jaar tijd minstens 14 nesten geboren zijn met in totaal 72 kittens. Een rode draad in de meldingen is ondergewicht van de kittens op het moment van verkoop.

Zieke en magere kittens bij broodfokker Cattery Nazarene
Zieke en magere kittens bij broodfokker Cattery Nazarene in Limburg | Foto: ©House of Animals

Tijdens een undercover ‘pseudokoop’ trof House of Animals kittens aan die alle kenmerken van niesziekte hadden en graatmager aanvoelden. Karen Soeters van House of Animals:

“Zo veel kittens bij elkaar, dat is vragen om ziektes en niet-gesocialiseerde dieren. We zijn redelijk kort geleden begonnen met het onderzoek naar kattenhandel, maar het is ons duidelijk dat die niet onderdoet voor de problemen met hondenhandel. Katten zijn op dit moment niet beschermd in onze wetgeving en kattenleed in de broodfokhandel is veelal onzichtbaar. Dat zie je ook nu weer, al die ellende weggestopt in een appartementje.“

.

broodfokker Cattery Nazarene
Broodfok bij Cattery Nazarene in Limburg | Foto: ©House of Animals
Zieke en magere kittens bij broodfokker Cattery Nazarene
broodfok bij Cattery Nazarene in Limburg | Foto: ©House of Animals
screenshots
Broodfok bij Cattery Nazarene in Limburg | Foto: ©House of Animals
screenshot website
Cattery Nazarene in Limburg is geen hobbyfokker | Foto: screenshot website

Cavia’s

Het Limburgse stel fokte tot 2020 op grote schaal cavia’s. Bij controle stelde de Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn (LID) meerdere overtredingen vast. Ruim 150 cavia’s waren ernstig verwaarloosd aangetroffen, ondervoed, in zeer kleine en vervuilde hokjes. Veel hadden water noch voedsel. Ook lagen er dode cavia’s in de kooien. Er zijn lasten onder dwangsom opgelegd om verbetering af te dwingen in de leefomstandigheden van de dieren, maar bij een daaropvolgende controle waren alle cavia’s verdwenen. Karen Soeters:

“Naar andere fokkers, beweert Zeger T., maar gezien de staat waarin de diertjes verkeerden, is dit niet heel aannemelijk.”

.

kittens
Kittens bij broodfokker Cattery Nazarene in Limburg | Foto: ©House of Animals

Handhavingsverzoek inzake Cattery Nazarene

Inmiddels heeft House of Animals bij de gemeente Heerlen een handhavingsverzoek ingediend. Het fokken en verkopen van katten is op het adres van Cattery Nazarene in strijd met het bestemmingsplan. Vorig jaar openbaarde House of Animals grove misstanden bij een kattenfokker in het Limburgse Echt. Recent publiceerde de dierenwelzijnsorganisatie het onderzoek naar een kattenfokker in Helmond, die niet minder dan 91 mogelijk zieke katten hield in huis en een stacaravan in de tuin.
.

Wildcatsfarm in Echt blijft de wet overtreden (video)

©AnimalsToday.nl | HouseofAnimals