Zeven paarden zijn onder zeer verdachte omstandigheden zwaar verongelukt bij de  Kentucky Derby. In de aanloop van de populaire paardenrace stierven al vijf paarden, waaronder de 3-jarige Code of Kings die zijn nek brak na een val. Ook tijdens de wedstrijd verongelukten twee paarden zo ernstig dat zij na afloop moesten worden gedood. Regelmatig blijkt dat de jonge volbloeden totaal uitgeput raken en daardoor ernstige onherstelbare blessures oplopen.

zeven paarden
Zeven paarden dood bij paardenrace in VS | Foto: publiek domein

De Kentucky Derby Week wordt jaarlijks gehouden op de eerste zaterdag van mei op de Churchill Down´s paardenracebaan. De zogenaamde ´race om rozen´ is bij velen een geliefde sport, maar staat momenteel in de schijnwerpers nadat er zeven jonge volbloeden op duistere wijze zijn verongelukt in zeer korte tijd. Alle paarden waren nog geen vij jaar oud.

Zeven paarden

In de aanloop van het evenement blesseerde Wild on Ice zijn achterbeen. Twee dagen later brak de 3-jarige Code of Kings zijn nek na een val, en stierf Parents Pride aan een voor alsnog onbekende oorzaak. De jonkies werden gedood, omdat hun blessures niet meer waren te genezen. Tijdens de races stortten Take Charge Briana en Chasing Artie plotseling in. Deze laatste twee waren paarden van renpaardtrainer Saffie Joseph Jr. De man is door Churchill Downs voor onbepaalde tijd geschorst vanwege de verdachte omstandigheden omtrent de sterfgevallen. Op de Derby dag zelf zijn ook Chloe´s Dream en Freezing gedood na het oplopen van een knie- en enkelblessure. De overleden paarden zullen een autopsie ondergaan in het laboratorium van de University of Kentucky Veterinary Diagnostics Lab.

Paardenmishandeling

De lucratieve industrie van paardenraces zet jonge volbloeden onder zware druk, met totale uitputting van deze dieren als gevolg. Regelmatig blijkt dat deze jonge dieren tevens worden gedrogeerd om beter te presteren. De wreedheid van de industrie komt steeds vaker in het nieuws. Eind 2019 stierf winnaar Medina Spirit van de Kentucky Derby plotseling op 3-jarige leeftijd. Twee maanden later bleek het paard onder invloed van doping te zijn geweest, waarna hem de titel van winnaar werd ontnomen. Echter kreeg trainer Bob Baffert van de Kentucky Horse Racing Commission slechts een schorsing van 90 dagen en een boete van $7.500,-. Van Churchill Downs mocht hij twee jaar geen paarden laten meedoen. De man was in 2013 ook al verwikkeld in een onderzoek naar doping.

Realiteit paardenraces

Elizabeth Banika vertelde onlangs aan The Guardian over de realiteit van de paardenrace-industrie, waarin zij vroeger werkzaam was. Vanwege de gruwelijke wreedheid die zij er heeft waargenomen, heeft zij besloten een ander pad te kiezen.

Elizabeth Banicki tegen The Guardian:

“Er is geen andere reguliere sport waar bloedbaden en onverschilligheid zo regelmatig voorkomen en zo worden getolereerd. De paarden zijn niet bestand tegen zo’n snelheid als ze zo jong en onderontwikkeld zijn. Ze worden tot uitputting gedreven. De repetitieve schokkende oefening van trainen en hardlopen doodt sommigen van hen en ruïneert anderen voor het leven.”

Racepaarden slachten

Daar het goedkoper is om racepaarden te doden dan deze met pensioen te laten gaan, worden deze dieren regelmatig nog geslacht om als vlees te verkopen. In de Verenigde Staten is dit verboden, maar toch zit er een maas in het systeem. Amerikaanse racepaarden die niet meer goed presteren worden geëxporteerd naar Mexico en Canada. Daar worden de paarden geslacht en lokaal en internationaal als vlees verkocht. Volgens een rapport van National Geographic werden er in het jaar 2022 meer dan 20.000 racepaarden naar deze landen geëxporteerd. Momenteel ligt er een wetsvoorstel bij het Amerikaans Congres Save America´s Forgotten Equines Act. Het doet van het voorstel is om een verbod op de export van paarden voor slachting in te stellen.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools