Maar liefst acht neushoornkarkassen werden onlangs tijdens een patrouille per vliegtuig ontdekt, in Nationaal Park Etosha, Namibië. Op een na bleken alle dieren gedood te zijn door stropers.

stropers in Namibië
Zeven neushoorns zijn onlangs gedood door stropers in Namibië | © Burrard Lucas Wildlife Photography

Vanuit de lucht ontdekten beambten van het ministerie van Milieu en Toerisme eind juni acht dode neushoorns. Dit nieuws bracht het hoofd Public Relations Romeo Muyunda naar buiten. Het ministerie heeft de doodsoorzaak van de dieren laten onderzoeken. Hieruit blijkt dat een van de neushoorns een natuurlijke dood is gestorven. Zeven dieren zijn gedood door stropers.

Prioriteit
Muyunda verklaart dat stroperij een groot probleem is en het ministerie er prioriteit aan geeft dit aan te pakken:

“We zullen er alles aan doen binnen onze wetgeving en beleidsmaatregelen om stroperij onder controle te krijgen. Dit berooft het land van waardevolle middelen.”

Onderzoek naar misdaden
Er zijn nog geen arrestaties verricht. Muyunda geeft aan dat het onderzoek naar de daders nog loopt, evenals onderzoek naar andere zaken op het gebied van wildlife crime. Hij roept mensen op vermoedens van stroperij te melden bij het ministerie of de politie.

“Iedereen die het ministerie of andere relevante autoriteiten kan voorzien van informatie die leidt tot de succesvolle arrestatie en vervolging van mensen die verdacht worden van stropen, krijgt een beloning van 60.000 Namibische dollars (€ 4.027,55).”

Stroperij neemt laatste jaren toe
Volgens Muyunda vindt in Namibië de laatste jaren een zorgwekkende golf van stroperij plaats, die schadelijk kan zijn voor het toerisme en de lokale economie. Dit jaar zijn tot nu toe 16 neushoorns gedood in Namibië, net zo veel als het aantal gestroopte olifanten in het land. Vorig jaar zijn 59 neushoorns gestroopt, in 2015 95, in 204 56 en in 2013 9.

“Het ministerie heeft het aantal patrouilles in beschermde gebieden geïntensiveerd, en werkt hierbij samen met de Namibische politie, de Namibische defensie en andere relevante autoriteiten.”

In Nationaal Park Etosha komen zowel zwarte als witte neushoorns voor. De zwarte neushoorns worden zelden waargenomen: overdag rusten ze meestal tussen bosschages, later op de dag zijn ze te zien bij drinkplaatsen. Witte neushoorns waren uitgestorven in Etosha en in 1995 geherintroduceerd vanuit Nationaal Park Kruger. Ook neushoorn Kai, die in Duitsland in gevangenschap is geboren in Serengeti Park in Hodenhagen, werd naar het nationaal park gebracht. Net als de zwarte neushoorn is de witte vooral laat op de dag te zien tijdens het drinken.

Bronnen: Lela, Namibian Sun ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde