Tweehonderd kale cavia’s en evenveel haarloze ratten zijn tussen 2013 en 2018 door onderzoeksinstituut TNO gebruikt voor dierproeven met zenuwgas. Dit gebeurde in opdracht van Defensie, zo meldt het AD. Er wordt beweerd dat de proeven nodig zijn omdat de dreiging van een aanval met gif- en zenuwgassen is toegenomen. Animals Rights spreekt van ‘gruweldaden’ en de Partij voor de Dieren gaat vandaag Kamervragen stellen.

zenuwgas
Het testen van zenuwgas op cavia’s en ratten is een gruweldaad | Foto: publiek domein

Bij de dierproeven in het proefdiercentrum van TNO Defence, Safety & Security in Rijswijk werden de cavia’s en ratten eerst geopereerd en voorzien van sensoren die de lichaamsfuncties meten. Daarna werd de huid van de dieren in contact gebracht met verschillende soorten gifgas. Robert Molenaar van Animal Rights legt uit:

“De onderzoekers brengen het zenuwgas aan op de naakte huid van de cavia’s. De experimenten zorgen ervoor dat de proefdieren tranende ogen krijgen, ernstig trillen, kwijlen en niet meer op hun poten kunnen staan. Dieren sterven tijdens het experiment of worden na afloop afgemaakt.”

De gebruikte dieren zijn afkomstig van de Amerikaanse proefdierfokker Charles River.

Onethisch
Volgens Defensie zijn de proeven noodzakelijk vanwege de toegenomen dreiging van een aanval met zenuwgas, en wil men ‘bijblijven’, onder meer met onderzoek naar het beste moment om een tegengif toe te dienen. Tweede Kamerlid Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren stelt vandaag Kamervragen over het onderzoek aan minister Ank Bijleveld van Defensie:

“Zenuwgassen zijn gruwelijke wapens waarvan het gebruik verboden is. Het is volstrekt onethisch om dierproeven te doen om zenuwgassen te testen. Wat ons betreft worden die experimenten per direct gestopt.”

zenuwgas
Foto: Misja Klimov/flickr

Niet nodig
Critici zeggen ook dat dit onderzoek helemaal niet nodig is en dat TNO alleen maar bezig is het wiel opnieuw uit te vinden. Er wordt internationaal te weinig informatie gedeeld door wetenschappers, waardoor dezelfde dierproeven keer op keer plaatsvinden, terwijl er elders allang bruikbare uitkomsten zijn. Bovendien zijn de dierproeven dermate gruwelijk dat ze het doel niet heiligen. Robert Molenaar van Animal Rights vindt de proeven met zenuwgas niet van beschaving getuigen:

“Deze experimenten zijn niets minder dan gruweldaden en passen niet in een beschaafde samenleving.”

Maar volgens Defensie zijn de proeven nodig door de toegenomen dreiging, en het ministerie wijst daarbij naar gifaanvallen in Syrië, het vergiftigen van Russische dubbelspionnen in Engeland en de aanslag in Maleisië met zenuwgas op de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Overigens blijkt uit publicaties dat dergelijk onderzoek al sinds 2003 plaatsvindt. Animal Rights heeft minister Bijleveld een brandbrief gestuurd en gevraagd om onmiddellijke stopzetting van de omstreden dierproeven met zenuwgas. De Kamervragen van de Partij voor de Dieren aan Bijleveld volgen later vandaag.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.