De krabvisserij brengt in Californië veel schade toe aan beschermde zeedieren, zoals walvissen en schildpadden. Rob Bonta, parlementslid in Californië, heeft vorige week een wet ingediend om de dieren en de zee beter te beschermen, waarbij de touwen van krabvissers worden uitgebannen.

Californische wet moet zeedieren beschermen tegen touwen krabvissers
Californische wet moet zeedieren beschermen tegen touwen krabvissers | Foto: publiek domein

Als de wet wordt aangenomen is het vanaf 1 november 2025 niet meer mogelijk om gebruik te maken van dikke touwen die aan de vallen voor het vangen van krabben hangen. Deze touwen vormen namelijk een bedreiging voor andere zeedieren, omdat ze daarin verstrikt kunnen raken. Vanaf 1 november 2025 zou er dan gebruik moeten worden gemaakt van ‘ropeless fishing gear’, dus zonder touw en boei die zijn vastgemaakt aan de vallen.
.

Californische wet moet zeedieren beschermen tegen touwen krabvissers

.
Walvissen, schildpadden en andere zeedieren lijden enorm als zij verstrikt raken in de touwen en moeten dit ook regelmatig met de dood bekopen.
.

Californische wet moet zeedieren beschermen tegen touwen krabvissers

.
Parlementslid Bonta licht de urgentie van de wet toe:

“Californië is een wereldleider op het gebied van technologie en innovatie, maar toch blijven we krabben vangen met archaïsche technologie die onze gekoesterde mariene soorten in gevaar brengt. Walvis-veilig vistuig voor het vangen van krabben zonder touw is al beschikbaar, maar krabbenvissers moeten daar nog op overstappen. Hiervoor moeten wij een deadline stellen.”

Krabbenvistuig zonder touwen is de enige manier waarop walvissen beschermd kunnen worden tegen het verstrikt raken in de touwen. Walvis-veilig vistuig werkt met een touw en een boei die zijn opgeborgen bij de val of met een hijszak. Door middel van GPS kunnen de vissers de vallen lokaliseren en met behulp van hoogfrequente geluidsgolven naar de oppervlakte brengen. De vallen zelf kunnen vervolgens op de traditionele manier aan boord worden gehaald. Leah Sturgis, vice voorzittter Wildlife Protection, Social Compassion in Legislation:

“Het is hartverscheurend dat er zo veel walvissen verstrikt raken in de touwen van krabbenvallen voor de kust van Californië. Het is ongelooflijk dat we het verlies van zoveel zeedieren hebben getolereerd, met name de bedreigde blauwe vinvis, waarvan er nog maar een paar duizend over zijn. Er kunnen zoveel levens worden gered door technologie te gebruiken.”

Na verscheidene jaren van recordaantallen meldingen van verstrengeling voor de kust van Californië, heeft het Department of Fish and Wildlife onlangs maatregelen uitgevaardigd om het aantal met uitsterven bedreigde blauwe vinvissen, bultruggen en lederschildpadden dat verstrikt raakt in commercieel vistuig voor Dungeness-krabben te verminderen.

Californische wet moet zeedieren beschermen tegen touwen krabvissers
Lederschildpad | Foto: FWC Research/flickr

De uitgevaardigde maatregelen hebben het risico van verstrikking echter niet weggenomen en zijn sterk afhankelijk van het voortdurend verzamelen en analyseren van gegevens om de uitvoering van mogelijke risicobeperkende maatregelen te onderbouwen. Dit kan pas leiden tot beheersmaatregelen nadat zich verstrengelingen hebben voorgedaan. De beheersmaatregelen bestaan dan voornamelijk uit het uitstellen of eerder beëindigen van het krabvisseizoen. Het continue verzamelen en analyseren van data kost tijd en de maatregelen zijn niet toereikend, daarom is het nodig dat er een wet komt die het gebruik van vallen met touwen verbiedt. Judie Mancuso, CEO en oprichter van Social Compassion in Legislation:

“Walvissen en andere zeedieren worden al lange tijd door de mens geëxploiteerd en naderen het punt van uitsterven. Het is tijd dat we prioriteit geven aan het beschermen van onze meest prachtige oceaanwezens en dat we de verstrikking van walvissen tot het verleden laten behoren.”

Bronnen:

Jaarlijks sterven miljoenen zeedieren door spooknetten

©AnimalsToday.nl Lianne Raat