Giraffen in gevangenschap kunnen daar fysiek en mentaal onder lijden. Europese dierentuinen worden door de Born Free Foundation opgeroepen om niet langer giraffen in gevangenschap te houden. In plaats daarvan zouden ze hun middelen kunnen inzetten om wilde populaties van de giraffe te beschermen.

Europese dierentuinen aangespoord niet langer giraffen te houden
Giraffen in gevangenschap kunnen daar fysiek en mentaal onder lijden | Foto: publiek domein

Zeven jaar geleden schreven wij over de jonge giraffe Marius, die werd gedood in een dierentuin in Kopenhagen. Hij werd voor een publiek ontleed en zijn resten werden gevoerd aan de carnivoren in het park. De directeur rechtvaardigde deze actie door te stellen dat dit inteelt zou tegengaan in het Europese fokprogramma. Op de datum van deze vreselijke gebeurtenis bracht de Born Free Foundation dit jaar een rapport uit genaamd Confined Giants dat de omstandigheden van giraffen in gevangenschap aankaart en oproept hier een eind aan te maken. Voor Will Travers, voorzitter van de Born Free Foundation, is één ding zeker:

“Het levenslang gevangen houden van deze prachtige dieren is niet de oplossing.”

Europese dierentuinen aangespoord niet langer giraffen te houden
Giraffe in dierentuin | Foto: publiek domein

Het leven in gevangenschap doet totaal geen recht aan de complexe aard van de giraffe. Het zijn sociale dieren die in het wild in grote groepen grazen en een grote verscheidenheid aan voedsel binnenkrijgen. Deze enorme dieren kunnen wel vier tot zes meter lang worden en tussen de 800 en 1900 kilo wegen. Dr. Stephanie Jayson, dierenwelzijnsconsulent van de Born Free Foundation:

“Giraffen in dierentuinen lijden vaak aan een aangetaste gezondheid en vertonen stereotiep gedrag.”

Europese dierentuinen aangespoord niet langer giraffen te houden
Het leven in gevangenschap doet totaal geen recht aan de complexe aard van de giraffe | Foto: publiek domein

Volgens schattingen leven er meer dan 800 giraffen in gevangenschap in dierentuinen door heel Europa. Zij hebben te maken met sociale deprivatie, een te kleine leefomgeving, inadequate voeding, slechte gezondheid en gefrustreerd gedrag. Het humane om te doen zou zijn om te stoppen met het fokken van giraffen, zodat deze populatie in gevangenschap zich niet verder uitbreidt. Daarnaast zouden de dierentuinen waar giraffen worden gehouden gecontroleerd moeten worden en de dieren zo ondergebracht moeten worden dat zij de grootste, meest complexe omgevingen mogelijk ter beschikking hebben.

Europese dierentuinen aangespoord niet langer giraffen te houden
Foto: publiek domein

Hopelijk zullen dierentuinen deze oproep serieus nemen en hun vermogen investeren in het behoud van de wilde populaties giraffen en die in gevangenschap afbouwen. Dit zou een enorme boost betekenen voor de wilde giraffe en een eind maken aan het leed in dierentuinen.

Bronnen:

Dierentuin doodt jonge gezonde giraf

©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap