Vooraanstaande wolleverancier ‘Chargeurs’ beëindigt zakelijke overeenkomst met fokkerij na onthulling verminking en mishandeling van schapen

Video-onthulling van PETA US zorgt dat ‘Chargeurs’ per direct geen wol meer inkoopt van Argentijnse fokkerij  Na het bekijken van de video-onthulling door PETA US waarin wreedheid tegen lammetjes en schapen werd vastgelegd op de Argentijnse fokkerij Estancia el Trebol, besloot de in Parijs gevestigde wolleverancier ‘Chargeurs’ om meteen te stoppen met de wol inkoop van deze fokkerij. In het videomateriaal, dat te zien is in de onthulling van PETA, is te zien hoe medewerkers delen van de oren van de lammetjes afsnijden, strakke ringen om hun scrotum plaatsen en hun staart afknippen – dit alles zonder enige verdoving. Scheerders slaan de schapen in het gezicht met elektrische scheerapparaten, duwen hen op de harde vloer en schoppen hen. Snel, hardhandig scheren laat veel dieren verwond en bloedend achter terwijl scheerders de gapende wonden haastig dichtnaaien zonder pijnstillers.

wolleverancier
Staart verwijderd bij lammetje zonder verdoving

Omdat PETA US soortgelijke wreedheden tegen schapen en lammetjes vastlegde op andere wol fokkerijen in de VS en Australië, zowel als Argentinië – waar videomateriaal is opgenomen op “duurzame” fokkerijen ervoor zorgde dat internationale kledinggigant Patagonia haar wol inkoop opschortte – verzoekt PETA ‘Chargeurs’ volledig te stoppen met het verkopen van schapenwol en over te stappen op veganistische wol.

“Chargeurs garandeerde klanten dat haar zakenpartners dierenwelzijnsstandaarden in acht hielden, maar toch werd er door PETA US vastgelegd hoe scheerders – die zij jarenlang vertrouwden – zachtaardige schapen schopten, sloegen en op hen insneden, we weten nu dus dat ‘diervriendelijke wol’ echt niet bestaat”, zegt PETA Nederland woordvoerder Tim Zijlstra. “Het besluit van ‘Chargeurs’ om de banden met deze fokkerij te verbreken is een geweldige eerste stap maar de enige manier waarop we gegarandeerd schapen kunnen beschermen van mishandeling is door over te stappen naar 100 procent veganistische wol, daarom verzoeken wij hen om dat nu meteen te doen.”

PETA – van wie het motto gedeeltelijk bestaat uit “dieren zijn niet van ons om te dragen” – geeft aan dat veganistische wol, in tegenstelling tot schapenwol, gewassen kan worden in de machine, snel droogt, niet krimpt of pluist, hypoallergeen is en niet vatbaar is voor schimmel of beschadiging door motten of andere insecten. Veganistische wol kan gemaakt worden van bamboe, TENCEL®, hennep, acryl, polyester, modal, rayon, viscose en katoen.

Persbericht PETA.nl