Op internet is een filmpje opgedoken van een orang-oetan die op een aantal tijgerwelpen past en ze de fles geeft. Sinds het filmpje is gepost op social media is het al door miljoenen mensen bekeken. Mensen beschouwen het tafereel als superschattig.

Orang-oetan met tijgertje - dierenfilmpje
Orang-oetan geeft tijgertje de fles | Screenshot video

Hieronder het bewuste filmpje

Op het eerste gezicht lijkt dit filmpje vrij onschuldig, maar dat is het absoluut niet. Wie zich iets meer in de materie verdiept zal al snel tot de conclusie komen dat het hier eigenlijk om een dieptrieste vertoning gaat. De opnames van het filmpje zijn gemaakt in The Institute of Greatly Endangered and Rare Species (T.I.G.E.R.S.) in de staat South Carolina in de Verenigde Staten. T.I.G.E.R.S. omschrijft zichzelf als een veilige haven voor exotische dieren. Critici, zoals Eyes on Apes, daarentegen zijn verre van enthousiast over de praktijken van T.I.G.E.R.S.:

Helaas leven deze dieren in een pseudo-heiligdom, waar zij al op jonge leeftijd bij hun moeders zijn weggehaald en worden geforceerd in een ongewone vriendschap.”

De directeur van T.I.G.E.R.S. Bhagavan Antle gaat door met de praktijken waarin hij de ongewone vriendschappen tussen dieren uitbuit. Hij geeft hiermee, volgens Eyes on Apes, een verkeerde indruk over de juiste zorg die deze dieren horen te krijgen. Naast het filmpje van de orang-oetan met tijgerwelpen circuleert er ook nog een filmpje waarop de ‘best-buddies’ Suriya, een orang-oetan, en Roscoe! een jachthond, te zien zijn. De directeur houdt het niet alleen bij deze filmpjes, maar schrijft ook kinderboeken over Suriya en Roscoe en Anjana (een chimpansee) en de tijgerwelpen. Van die laatste bestaat ook een you-tubefilmpje.

Bestest Buddies: Orangutan and Hound Dog (must see!)

Anjana and Cub

The Dodo heeft naar aanleiding van de uitbuiting van de dieren geprobeerd om telefonisch in contact te komen met de T.I.G.E.R.S.. De telefoon werd niet opgenomen, in plaats daarvan kreeg The Dodo het volgende automatische bericht te horen:

“Je kan ons steunen door met onze dieren op de foto te gaan. Tijdens een fotoshoot heeft u de mogelijkheid om een tijgerwelp of een jong aapje op schoot te nemen. Een fotoshoot is mogelijk vanaf 100 dollar per persoon […]”

T.I.G.E.R.S. verdedigt haar fondsenwerving doormiddel van het Rare Species Fund (zeldzame-soorten-fonds) door het een manier om het ‘wildlife’ te versterken te noemen. Helaas voor de dieren zetten de critici ook al vraagtekens bij het Rare Species Fund. Volgens Big Cat Rescue heeft de organisatie zeven tijgers gedoneerd aan een ‘niet zo’n goede dierentuin’ onder het mom van het in stand houden van de tijgersoort. Big Cat Rescue is niet de enige die kritiek heeft op het fonds, ook Eyes On Apes is niet te spreken over de praktijken van T.I.G.E.R.S. en bracht verschillende problemen aan het licht. Zo werden Vali en Surgiva, de jongste chimpansees van T.I.G.E.R.S., gebruikt voor een publiciteitsstunt in een bioscoop. Ook wordt de organisatie door USDA (United States Department of Agriculture) in veel van haar rapporten genoemd vanwege het niet kunnen voldoen aan de regels voor verzorging van dieren, waaronder huisvesting en dierenartsverzorging. Eyes On Apes roept mensen op om na te denken wanneer zij een foto of een filmpje zien waarop ongewone dierenvriendschappen te zien zijn en vraagt ze om hun kennis over de misstanden over deze ‘vriendschappen’ over te brengen aan anderen.

Bron ©PiepVandaag.nl Lianne Raat