Een van de populairste wolven van het Yellowstone National Park is doodgeschoten door een trofeejager. De 7 jaar oude Spitfire, ook bekend als Wolf 926F, begaf zich een paar kilometer buiten de ingang van het park in Montana toen zij werd neergeschoten, volgens dierenrechtenorganisatie Wolves of the Rockies. Deze herfst nog werd geconstateerd dat Spitfire vijf pups had.

yellowstone
Net buiten Yellowstone National Park is wolf Spitfire gedood door een trofeejager (de wolf op de foto is een ander dier) | Fotocredit: doublejwebers Flickr via Compfight cc

De organisatie heeft het nieuws woensdag op haar Facebook-pagina gedeeld. Spitfire was het alphavrouwtje van de roedel van de Lamar Canyon in Yellowstone. Nadat haar moeder, 06F, in 2012 door een jager was gedood nam Spitfire het stokje over. Ondanks haar geringe ervaring lukte het haar toch om de ploeterende Lamar-roedel bij elkaar te houden. Spitfire en haar moeder waren ware sterren in een gebied dat door Yellowstone-medewerkers wordt beschreven als een “mekka voor wolvenspotters”, dat dierenliefhebbers uit de hele wereld aantrekt.

Volgens de Dodo handelde de jager die Spitfire heeft gedood legaal omdat het momenteel het seizoen is voor wolvenjacht in Montana, Idaho en Wyoming, de staten waar Yellowstone ligt. Het is bekend dat er trofeejagers rond het park wachten en toeslaan zodra een wolf de grens passeert.
Licenties om op wolven te jagen kosten slechts $ 19 (17 euro) voor inwoners van Montana en $ 50 (44 euro) voor anderen, volgens het Wolf Conservation Center (WCC).

De roofdieren werden opnieuw geïntroduceerd in Yellowstone in 1995, maar bleven het onderwerp van discussie tussen natuurbeschermers die de Amerikaanse wolvenpopulatie willen beschermen en jagers en boeren die beweren dat het aantal roofdieren uit de hand loopt.

Toch heeft de introductie een grote economische boost opgeleverd voor het park en de omringende gemeenschappen, aldus het WCC:

“Onderzoekers van de universiteit van Montana hebben geschat dat de wolven jaarlijks ongeveer 35 miljoen dollar aan inkomsten door toerisme opleveren.”

Boos en verdrietig
De vaste bezoekers van Yellowstone die Spitfire al jaren volgen reageerden boos en verdrietig op het nieuws. Vanuit de hele wereld worden ter herinnering vele foto’s en video’s gedeeld, zoals deze uit december 2015, waar Spitfire de leiding heeft over haar roedel.

Na het overlijden van Spitfires moeder 06F heeft een groep dierenbeschermers een actie opgezet om de plaatselijke en regionale overheid te overtuigen het jagen rondom het park te verbieden. Dat zij nu de actie weer opnieuw leven inblazen door de dood van Spitfire is extra zuur.
Eén bezoeker van Yellowstone heeft na het overlijden van Spitfire het treurige gehuil opgenomen van wolven uit Spitfires roedel, op zoek naar hun leider. Maar het geroep zal niet worden beantwoord.

Bronnen: Huffington PostThe Independent, The Dodo ©Animals Today Liesbeth Riekwel

Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.
Ander bedrag: €