Een mannelijke wolf is op woensdagavond 22 december aangereden bij Elspeet, op de provinciale weg N310. Het dier overleefde de botsing met het voertuig niet. Daarnaast behoort deze wolf mogelijk tot een nakomeling van de roedel die op de noordelijke Veluwe leeft.

wolf
Wolf doodgereden bij Elspeet | Foto: Pixabay

De Zoogdiervereniging meldt op facebook dat de vacht van het dier in matige conditie is. De Dutch Wildlife Health Centre van de Universiteit Utrecht zal samen met Wageningen Environmental Research sectie op het dier verrichten en veterinair onderzoek doen. Een van de doelen van dit onderzoek is meer duidelijkheid verkrijgen over de identiteit van het dier. Wanneer een wolf aangereden wordt in Nederland dient er een veterinair onderzoek uitgevoerd te worden volgens de afspraken in het Interprovinciaal Wolvenplan, waarin staat hoe we met wolven omgaan en hoe aanrijdingen van dieren worden afgehandeld.

Wolven in Nederland

In Nederland leven momenteel wolven op de Veluwe, in Brabant en Drenthe. Mogelijk behoort het dode dier tot de roedel die op de noordelijke Veluwe leeft. De eerste wolven die in Nederland waargenomen zijn vormden deze roedel. Overigens is het niet de eerste keer dat een wolf in Nederland is doodgereden; zes van de zeven dode wolven die inmiddels in ons land dood werden aangetroffen, waren doodgereden. In maart werd bovendien een drachtige wolvin aangereden die acht embryo’s in zich droeg.

Ten slotte werd begin oktober de zevende dode wolf in Nederland aangetroffen bij Stroe. Dit dier was echter doodgeschoten. Volgens de politie is de kans nihil dat het dier per ongeluk door jagers is doodgeschoten:

“Wolven zijn extreem schuwe dieren, die zich alleen ’s nachts en in de schemering laten zien.”

“De wolf lijkt doelbewust neergeschoten. De schutter heeft moeite moeten doen om op hem te schieten.”

Er is inmiddels een strafrechtelijk onderzoek ingesteld, maar tot nu toe is de schutter niet gevonden. Opsporing Verzocht besteed nog aandacht aan deze zaak in november.

Dode wolf bij Stroe is doodgeschoten

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Estefania Pampin Zuidmeer