Vandaag in Epe geweest op de plaats waar vanochtend een wolf is aangereden. Triest, jammer, naar. Dat soort gevoelens heb ik erbij. Maar dat heb ik ook als schapen door wolven gedood zijn. Dat is ook niet mis. Beide sterfgevallen zijn voorbeelden van de natuur in botsing met belangen van mensen en van mensen afhankelijke dieren. De uitdaging is een weg te vinden om naast elkaar te leven, zonder al te veel problemen. De aarde is niet alleen van mensen.

aangereden jonge wolf Epe
Aangereden en overleden jonge wolf bij Epe – 4 maart 2020 | Foto: ©boswachter Ger Verwoerd

Wolven worden nog al eens aangereden. Herinnert u zich de wolf die overdag door Kolham liep, nabij Hoogezand? Dat was in 2015. Die wolf ging weer terug richting ouderlijk territorium, maar bereikte dat niet. Aangereden en gedood. Of de wolf, die drie jaar geleden dood gevonden werd bij de A28. En de broer van de wolf die in februari 2018 door Bennekom en Veenendaal liep. Die broer kreeg postuum de naam Roger. Maart 2018 doorkruiste Roger Limburg en liep vervolgens de grens over, maar werd in België dood gereden. Allemaal jonge wolven, die blijkbaar auto’s niet direct als gevaar herkennen.

Aangereden wolf een bekende?

De jonge wolf van vandaag kan een jong zijn van de roedel die op de Veluwe leeft. Het kan ook een onbekende wolf zijn, die net als andere jongvolwassen wolven op zijn eentje aan het struinen was. Dat doen ze al vanaf 10 maanden en dat is ook de leeftijd van de jongen van de Veluwe.
.

Diederik van Liere: Leerervaring jonge wolven met schapen is te voorkomen

.
Epe en Emst zijn locaties die op korte afstand zijn van de geboorteplaats van de jongen van het Veluwepaar. Daarmee is het waarschijnlijker dat het een jong van het paar betreft. Epe en Emst vallen binnen het wolventerritorium, want in najaar 2019 en anderhalve week geleden zijn in Emst schapen gedood. Die in september bleek het vrouwtje van het paar te hebben gedood. Dat kon achterhaald worden met DNA technieken, losgelaten op het slijm in de wonden van de schapen. Voor de laatste doding is het nog niet zeker, maar gelet op het beeld en de locatie is het zeer waarschijnlijk wel een wolf geweest. Misschien wel het dier dat nu dood gevonden is.
.

Diederik van Liere: Investeren in co-existentie met de nieuwe generatie wolven

.
Sommigen juichen bij de dood van een wolf, alsof daarmee het probleem van het doden van schapen opgelost gaat worden. Ik niet, want het toont onze dominantie in de leefwereld van anderen aan. Bovendien is voor een oplossing veel meer nodig. Detectiesensoren op auto’s, die de bestuurder al op afstand waarschuwen dat er iets levends aankomt. Moet te maken zijn. Allerlei nieuwe methoden zijn er, ook om schapen te beschermen. Nu nog de bereidwilligheid om daaraan  mee te werken.

Wolf! de documentaire

We willen deze oplossingsrichtingen ook erg graag illustreren in een documentaire, voor een breed publiek dus. Het zou geweldig zijn als we hierin gesteund kunnen worden! Klik hier voor meer informatie hoe we samen deze documentaire kunnen realiseren. Geef de wolf een kans!
.

Help mee de documentaire Wolf! te realiseren (crowdfunding)

.
©AnimalsToday.nl Diederik van LiereInstitute for Coexistence with Wildlife