Met verbijstering en woede is gereageerd op het gedrag van toeristen op een strand in Chili richting een dode walvis. Het dier was net aangespoeld op het strand van Punta Delgada en de toeristen klommen op de dode walvis om selfies te maken. Een persoon kraste zelfs de boodschap “Ana, ik hou van je” in de huid van een van de vinnen van het dode dier voor zijn vriendin.

blauwe vinvis
Het karkas van een dode walvis op een Chileens strand, werd door toeristen respectloos behandeld | Fotocredit: tobiasbegemann Flickr via Compfight cc

De blauwe vinvis spoelde zaterdag aan op het Chileens strand en was nog geen twee jaar oud. Op deze locatie stranden vaker zeezoogdieren, maar toch werd het twintig meter lange dier ook deze keer weer een attractie voor toeristen.

Gabriela Garrido, onderzoeker van het Natuurhistorisch Museum van Río Seco, was verbijsterd over wat zij zag toen ze op het strand arriveerde. Rondom het dode dier stonden tientallen mensen die er een soort feest van maakten. Garrido was er getuige van dat de “feestgangers” zelfs op de dode walvis klommen en tegen het dier aanschopten om te zien of het nog leefde. Daarbij werden er vrolijk selfies gemaakt.

Garrido vertelt aan de Chileense krant La Nación:

“Ik ben gechoqueerd dat de situatie zo uit de hand is gelopen. Ik was zo boos en ik voelde me zo machteloos. Het is heel pijnlijk om te zien dat een mens in staat is tot zulke daden.”

Ook op sociale media veroorzaken de foto’s een golf van verontwaardiging.

Waaraan de blauwe vinvis is overleden is vooralsnog niet duidelijk. Op het dode dier zijn geen verwondingen aangetroffen. Onderzoekers vermoeden daarom dat het dier ziek was of uitgehongerd. De wetenschappers hebben weefsel van de walvis meegenomen voor onderzoek en het karkas is door de lokale autoriteiten inmiddels van het strand verwijderd.

Bron: PZC ©Animals Today