Het plan van Noorwegen om maar liefst bijna zeventig procent van de wolven in het land te ruimen heeft internationaal tot veel kritiek geleid. De bedreigde wolven krijgen nu zelfs steun uit Centraal-Azië. WNF in Mongolië roept de Noorse regering in een brief op om af te zien van het doden van de roofdieren omdat het ‘onvoorziene gevolgen’ kan hebben.

Noorwegen
Euraziatische of Europese wolf (Canis lupus lupus ) | Foto: Tom Bech/flickr

Directeur Batbold Dorjgurkhem van WNF Mongolië schrijft in zijn brandbrief aan de Noorse milieuminister Vilgar Helgesen:

“In ons land was het jarenlang beleid om wolven te doden. Maar de drastische daling van het aantal wolven heeft geleid tot een ernstige verstoring van het evenwicht in de natuur. Volgens wetenschappers is het ontbreken van toproofdieren de voornaamste oorzaak van de snel verspreidende infectieziekten (o.a. mond-en-klauwzeer – red.) onder wilde dieren en de veestapel in Mongolië. Het kost miljarden Mongoolse Tugrik (valuta van Mongolië – red.) om infectieziekten te bestrijden. Wolven zijn nuttige roofdieren omdat ze de zwakkere wilde dieren en vee eruit pikken. Gelukkig heeft onze regering besloten tot een verbod op jacht op wolven op de steppen van Mongolië.”

Uitroeien
Noorwegen rechtvaardigt de beslissing echter door te zeggen dat boeren en vee beschermd moeten worden tegen de wolf. Dorjgurkhem:

“De Mongoolse overheid moet enorm veel geld uittrekken om infectieziekten te bestrijden. Het besef is gegroeid dat wolven beschermd moeten worden en dat je moet accepteren dat er soms een schaap wordt gepakt. Dat valt in het niet bij het uitroeien van een hele populatie wilde dieren die hier al duizenden jaren leeft. Bovendien moet de boer er net zoals vroeger gewoon voor zorgen dat zijn vee veilig is. We hopen echt dat Noorwegen leert van onze ervaringen en afziet van dit onzalige plan.”

‘Kampioen duurzaamheid’
Er zijn naar schatting 68 wolven in de wildernis van Noorwegen. De regering wil er 47 doodschieten. Nina Jensen, de directeur van WNF Noorwegen, noemde het eerder een ‘massaslachting’:

“Honderd jaar geleden was het misschien beleid om alle grote carnivoren uit te roeien, maar het is 2016. De wilde wolvenpopulatie gaat al heel hard achteruit onder meer door illegale jacht. Dit plan is onwaardig voor een land dat claimt ‘kampioen duurzaamheid’ te zijn.”

Bron ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.