Veel proefdieren die gevangen worden gehouden in laboratoria ondergaan de meest gruwelijke experimenten. Maar onderstaand nieuwsbericht geeft aan dat door menselijke fouten deze dieren extra lijden, soms met de dood tot gevolg.

aapje
Laboratoriumaap | Foto: via Jane Goodall Institute CanadaJane Goodall Canada

Zo raakte onlangs een aapje ernstig gewond in de Stanford University in de VS omdat medewerkers ‘per ongeluk’ een warmtelamp gebruikten bij het diertje in plaats van een gewone lamp. De gruwelijke fout veroorzaakte tweedegraads brandwonden op het gezicht van het dier. Volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw, dat een inspectieverslag maakte van de misdadige behandeling, vergisten de medewerkers zich in de lamp die zij gebruikten en stelden het aapje bloot aan een warmtelamp die langdurig dicht op haar gezicht geplaatst werd.

Veel slachtoffers
Ongelukken met proefdieren komen regelmatig voor. Dat dieren gewond raken door proeven is zeker niet ongebruikelijk, het gebeurt veel vaker. Zo verbrandden onderzoekers aan de Universiteit van Utah, ook in de VS, een aap zo ernstig dat het dier moest worden gedood. Ook bij een andere onderzoekslocatie (de Centers for Disease Control and Prevention – CDC), bezorgden werknemers twee apen met warmtelampen en warmte-pads derdegraads brandwonden. De dieren raakten zo zwaar gewond dat hun huid losraakte.

De lijst met ernstige misstanden met laboratoria in de VS is lang en hartverscheurend. Zo kreeg medicijnfabrikant Covance, bekend om de vele proeven die zij met apen uitvoeren, dit jaar al een boete van  31.500 dollar, wegens de dood van een aap die ook aan de gevolgen van een brandongeluk (de warmte-systemen waren defect), overleed. En ook het biofarmaceutische bedrijf Bristol-Myers Squibb, met vestigingen over heel de wereld, veroorzaakte in haar laboratorium de dood van een aapje door verbranding.

Onacceptabel
Experimenten op apen en andere proefdieren zijn onnodig en onacceptabel. Het is tijd om primaten, onze naaste levende verwanten, uit de laboratoria krijgen. En alle ander proefdieren ook.

Bron ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.