Het is nu echt winterweer. Overdag is het nog maar een paar graden boven nul, en ’s nachts duikt de temperatuur er vaak, afhankelijk van waar je woont, een paar graden onder. In principe kunnen gezonde buitenkonijnen, die goed in hun vacht zitten, prima tegen de winterkou. Als ze voldoende beschutting hebben kunnen ze makkelijk 8 graden vorst verdragen, of zelfs meer. Maar veel eigenaren zijn zich er niet van bewust dat het voor veel oude konijnen, vanaf de leeftijd van ca. 8 jaar, beter kan zijn om ze niet in de winterkou te laten. Dit om verschillende redenen.

oude konijnen
Tam konijn in winterkou | Foto: publiek domein

Slijtage

Net zoals bij mensen raken de botten en organen van konijnen versleten, en de spierkracht verdwijnt. Een oud konijn heeft altijd een minder goede conditie dan een jong konijn, ook al “doet hij het geweldig voor zijn leeftijd”. Oude konijnen bewegen minder, ze rusten en slapen vaker en langer dan jongere, drukkere konijnen. Oude konijnen houden zich niet goed warm door veel te bewegen.

oude konijnen
Oudere konijnen rusten vaker | Foto: publiek domein

Vermagering en vacht

Oude konijnen kunnen vermagerd zijn, terwijl ze ‘s winters juist vet nodig hebben als brandstof om zich warm te kunnen houden. Zich warm houden kost veel energie, die ze dan niet hebben.
De vacht van oude konijnen kan slecht worden, daardoor is er zeker kans dat er geen goede ondervacht meer gevormd wordt, die voldoende bescherming biedt tegen winterse kou. Magere oude konijnen kunnen zich dus niet goed warm houden en lopen snel kans te onderkoelen.
Zoals iedereen weet gaan de organen bij een te lage lichaamstemperatuur (lager dan 38 graden) op een laag pitje, bij ernstige onderkoeling (lager dan 37 graden) kan de lichaamstoestand uitgesproken slecht worden.

oude konijnen
Alleen een goede vacht houdt voldoende warm | Foto: publiek domein

Artritis

Artritis komt regelmatig voor bij oude konijnen, en deze aandoening verslechtert bij vochtig en koud weer. Hierdoor zullen de dieren meer pijn krijgen, nog minder gaan bewegen en waarschijnlijk slechter gaan eten. Deze konijnen hebben warmte nodig in de winter.

Om bovenstaande redenen kunnen veel oude konijnen minder goed, of zelfs slecht, tegen erg lage temperaturen. Het is daarom vaak verstandiger om oude konijnen gedurende de wintermaanden binnen te huisvesten, en pas in het voorjaar weer naar buiten te laten.

“Ach waar maak je je druk om”, zullen veel eigenaren nu denken. “Wilde konijnen zijn ook altijd buiten! Jong maar ook oud, ook in bar koude winters, tot hun dood. Die hebben nergens last van. Konijnen zijn echte buitendieren en moeten gewoon ’s winters buiten blijven.”

Daar vallen wat dingen over te zeggen:

  • Wilde konijnen zijn sterk. Bij ziekte of kwalen hebben ze geen dierenarts die de boel kan repareren. Zieke en zwakke dieren gaan dood, zo simpel is het. Alleen de sterke blijven leven.
  • Wilde konijnen wonen ’s winters in holen diep onder de grond, beneden de vorstgrens. De holen liggen altijd beschut tegen wind en vocht en zijn relatief warm.
  • En het allerbelangrijkste: wilde konijnen worden niet zo oud als de gedomesticeerde konijnen!

De gemiddelde levensverwachting van ons tamme, goed verzorgde huiskonijn is 8-14 jaar. Maar de gemiddelde levensverwachting van hun wilde soortgenoten is slechts 2-4 jaar. Met andere woorden: wilde konijnen leven niet lang genoeg om al die ouderdomskwalen te kunnen krijgen waar ze zich tegen zouden moeten beschermen.

oude konijnen
Wild konijn in winterkou, alleen de sterksten overleven | Foto: publiek domein

Maryo van den Berg, Stichting KonijnenBelangen


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.