In Nederland worden jaarlijks tienduizenden wilde vogels uit de natuur geroofd om vervolgens illegaal te worden verhandeld. Dat blijkt uit een uitzending van actualiteitenprogramma EenVandaag. Met ruim 400 vogelmarkten per jaar kent Nederland een levendige handel in vogels. In veel gevallen is de herkomst van de dieren onbekend.

wilde vogels
Zangvogeltje met valse ring | Foto: screenshot video EenVandaag

Volgens opsporingsambtenaar Eduard Opperman van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) gaat het vaak om zangvogels afkomstig uit de Nederlandse natuur. Zo worden merels, vinken, eksters en puttertjes (of distelvink) op grote schaal in bossen en parken en zelfs achtertuinen gevangen voor de illegale verkoop. Om de herkomst van de wilde vogels te verhullen vindt er fraude plaats en krijgen ze eerder gebruikte ringen om hun pootjes, die afkomstig zijn van in volières gekweekte soortgenootjes, hetgeen wel is toegestaan.

De handel in vogels blijkt zeer lucratief. Vooral voor zangvogels wordt veel geld neergeteld. Een paartje vinken levert als snel 80 euro op en een zeldzame vogel kan zelfs 500 euro opbrengen of meer.

Nauwelijks controle
Waar de vogels vandaan komen wordt in de praktijk nauwelijks gecontroleerd. Dat werkt volgens dierenarts Jan Hooijmeijer de illegale roof van de dieren in de hand. Hooimeijer, die tevens voorzitter is van Stichting Papegaai, ging undercover naar de vogelmarkt in de TT-hallen te Assen. Samen met een documentairemaker heeft hij de misstanden die zich tijdens vogelmarkten voordoen weten vast te leggen. Deze beelden zullen binnenkort in een mini-documentaire te zien zijn.

In een eerdere uitzending van EenVandaag werd aangetoond dat er nauwelijks onderzoek wordt gedaan naar de gezondheid van de aangeboden dieren op de vogelmarkten. De Partij voor de Dieren heeft als reactie op deze uitzending Kamervragen gesteld over de registratie, het toezicht en de gezondheid van de vogels.

Bekijk hieronder een deel van de reportage over de roof van wilde vogels uit de natuur, die afgelopen weekend werd uitgezonden door EenVandaag:

Petitie
Stichting Papegaai is een petitie tegen vogelmarkten gestart. Deze is hier te tekenen.

Bron ©PiepVandaag.nl