Het wetsvoorstel dat gebruik van wilde dieren in het circus verbiedt, is doorgevoerd door de Riigikogu, het parlement van Estland, nadat 83 van de 101 parlementsleden met het wetsvoorstel hebben ingestemd. Hiermee is ervoor gezorgd dat wilde dieren onder geen enkele omstandigheid meer gebruikt mogen worden voor het vermaak van mensen.

Estland
Geen olifanten en andere wilde dieren meer in circussen Estland | Foto: Pixabay

Het voorstel is op de politieke agenda gezet door het werk van dierenwelzijnsorganisatie Loomus en dierenrechtenbeweging Loomade Nimel, die al jaren lobbyen voor dierenrechten in het land. Deze overwinning kan gezien worden als de grootste overwinning in de geschiedenis van de Estlandse dierenbescherming. Manager van Loomus, Kadri Taperson, op hun website:

“Het wetsvoorstel zal het leven van veel dieren nu en in de toekomst positief beïnvloeden. Het is in feite een vervulde belofte aan circusolifant Medi, die in 2013 onder tragische omstandigheden in Estland is overleden na een circusvoorstelling. Onderhandelingen tussen verdedigers van dierenrechten en de autoriteiten om het gebruik van wilde dieren in het circus te verbieden zijn direct na dit incident begonnen.”

Anita Jürson, woordvoerster van Loomade Nimel, zegt dat het besluit van het parlement laat zien dat Estland transformeert in een zorgzame maatschappij:

“Door deze wet hoeven wilde dieren niet meer onnodig te lijden vanwege onfatsoenlijke leefomstandigheden en trainingsmethoden in circussen. We zullen onze uiterste best blijven doen om nog veel meer te bereiken.”

Voorschriften
In het wetsvoorstel worden de voorschriften vastgesteld voor het gebruik van dieren in dierententoonstellingen, wedstrijden, beurzen, veilingen en op andere openbare evenementen waar dieren worden samengebracht. Alleen dieren die geboren zijn in niet-natuurlijke omstandigheden mogen nog gebruikt worden, mits het natuurlijke gedrag of de levensstijl niet wordt belemmert en zonder de gezondheid van het dier te schaden. De lijst van dieren die hieronder vallen zal worden opgesteld door de Minister van Plattelandszaken.

Loomus en Loomade Nimel blijven zich inzetten voor een verbod tegen het gebruik van alle soorten dieren in het circus.

Bronnen: Loomus, News.eer ©AnimalsToday.nl Thomas van de Pol