In de Utrechtse wijk Leidsche Rijn zijn 5 jonge steenuilen uit een uilenkast verdwenen, zo bleek maandag tijdens een nestcontrole. Gevreesd wordt dat de uilskuikens zijn geroofd om verkocht te worden op de zwarte markt. Wie weet meer van deze verdwijning?

Wie roofde jonge steenuilen uit nestkast in Leidsche Rijn?
Wie roofde jonge steenuilen uit een nestkast in Leidsche Rijn? | Foto (illustratief, niet de uilenkast in kwestie): screenshot video VogelbeschermingNL/YouTube

Stadsecoloog Gideon Vreeman zegt tegen RTV Utrecht het vermoeden te hebben dat er mensen in het spel zijn die de uilskuikens uit de kast hebben geroofd:

“Zeer waarschijnlijk zijn ze gevangen om kooivogel te worden. Op beurzen kunnen ze veel geld opleveren, want het houden van vogels is helaas niet strafbaar. Ik kan geen andere reden bedenken waarom je anders uilen uit een kast zou halen.”

Ook vorig jaar verdwenen er jonge steenuilen en ook nog eens uit dezelfde uilenkast, wat kan wijzen op iemand die dit jaar opnieuw heeft toegeslagen. Gideon Vreeman sluit in ieder geval uit dat er een roofdier als een steenmarter of vogel in het spel geweest is, want er waren geen sporen van bloed, geen veren en bovendien:

“Verder hebben we een martersluis zodat die niet bij de steenuilen kan komen en zagen we een bewandeld pad door het gras richting de steenuilenkast. De omstandigheden waren heel verdacht.”

De steenuil is een beschermde en zeldzame vogel in Nederland, die steeds verder in aantal daalt. Het houden van vogels is in Nederland helaas toegestaan (bij gebrek aan een positieflijst), maar het uit de natuur roven van vogels en nesten verstoren is ordinaire stroperij en streng verboden.

Onderstaande video van Vogelbescherming Nederland toont een succesvol steenuilenpaar in Winterswijk (2018):
.

Wie roofde jonge steenuilen uit nestkast in Leidsche Rijn?

Vorige week nog werden alle 5 uilskuikens gezond en wel aangetroffen in de kast, die toen nog te jong waren om ze te ringen. Dat zou maandag gebeuren, maar toen waren de vogels spoorloos verdwenen. De Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht (RUD Utrecht) is ingelicht over hun verdwijning, maar de stadsecologen denken niet dat dit de jonge steenuilen zal terugbrengen. Wel hopen ze dat er meer inzicht komt in wat er heeft plaatsgevonden en:

“…dat landelijk geregeld gaat worden dat dit soort vogels niet verhandeld en gehouden kan worden.”

Weet jij meer over de handel in uit het wild geroofde vogels? Of misschien weet je iets over wat er met deze 5 uilskuikens is gebeurd? Neem dan contact op met de dierenpolitie via 144, of bel met de politie via 0900-8844. Wil je geen contact opnemen met de politie, mail dan naar info@houseofanimals.nl, o.v.v. ‘Tip vogelroof’. Wij zorgen dan dat je informatie, zonder privégegevens, op de juiste plek belandt.

Bron:

©AnimalsToday.nl | House of Animals