Zijn bek was dichtgesnoerd en zijn poten aan elkaar vastgebonden. Vervolgens werd hij in de Leidsevaart bij Voorhout gegooid om daar een gruwelijke verdrinkingsdood te sterven.

werkstraf
Foto: Pixabay

Het is het lot van hond Siara eind juli vorig jaar. De 34-jarige eigenaar van de pitbull, een inwoner uit Katwijk, kreeg dinsdag van de politierechter in Leiden een werkstraf van 80 uren opgelegd wegens dierenmishandeling. Tevens mag hij de komende drie jaar geen hond houden. Mocht hij in deze proeftijd wederom een dergelijke misdaad plegen dan krijgt hij vier weken cel.

De man geeft toe dat hij de hond heeft gedood maar zegt dat hij dat heeft gedaan om zijn gezin te beschermen:

“De hond had mijn zoontje gebeten. Drie jaar geleden was mijn kind bijna dood gegaan aan hartfalen. Ik wilde niet dat er nog iets erg gebeurde.”

Maar de vriendin van de veroordeelde heeft bij de politie verklaard dat Siara juist een ontzettend lieve hond was die niemand kwaad deed. Daarbij zou de man zijn hond al vaker hebben mishandeld. Ook drie getuigen verklaarden bij de politie dat de hond als hij werd uitgelaten werd geslagen met een riem. Maar ook dit ontkende de dader:

“Ik pakte hem een beetje aan om hem op te voeden.”

werkstraf
Foto’s: Politie

Straffen te laag
Uit een eerdere inventarisatie van onze redactie blijkt dat de straffen die rechters opleggen voor dierenmishandeling extreem laag zijn. De cijfers uit de onderzoeksrapporten ‘Dierenwelzijn in het vizier’ en ‘Dieren verboden’ in combinatie met de richtlijn voor strafvordering dierenmishandeling en dierenverwaarlozing laten zien dat de straffen voor dierenmishandeling en –verwaarlozing laag zijn, en dat er maar zelden door de rechter naar het zwaarste middel van de onvoorwaardelijke gevangenisstraf wordt gegrepen. In 2013 vatte Karen Soeters het huidige beleid van straffen samen op haar blog:

“Dit alles zo onder elkaar gezet te hebben, kan een ieder weldenkend mens toch maar één conclusie trekken: de straffen voor dierenmishandeling zijn echt schandalig laag!”

Het is maar te hopen voor de dieren dat de rechters in Nederland in de toekomst zwaarder zullen straffen zodat er recht wordt gedaan en dat deze zwaardere straffen anderen ervan zullen weerhouden om dieren te mishandelen of te verwaarlozen.

Bron ©PiepVandaag.nl