In IJsland zal in 2020 voor het tweede jaar op rij geen walvisjacht plaatsvinden. De bedrijven die zich in het land bezighouden met de walvisvaart hebben aangegeven dit jaar niet te zullen uitvaren. Er is zelfs hoop op een definitieve stop.

walvisjacht
Walvisjacht in IJsland dit jaar van de baan | Foto: Pixabay

Twee IJslandse bedrijven die op walvissen jagen, hebben bekendgemaakt deze zomer niet voor de jacht uit te zullen varen. Het Internationale Fonds voor Dierenwelzijn (IFAW) is blij met deze aankondiging. Dankzij dit besluit zal voor het tweede jaar op rij geen walvisjacht plaatsvinden in IJslandse wateren. “Het lijkt er op dat we getuige zijn van de laatste stuiptrekkingen van de IJslandse walvisvaart. Dat is goed nieuws voor IJsland en goed nieuws voor de bescherming van het zeeleven wereldwijd,” zegt Patrick Ramage, IFAW’s programmadirecteur voor mariene natuurbescherming.

Zwaar weer voor de lokale walvisvaart

Inderdaad lijkt de commerciële walvisvaart in zwaar weer terecht te zijn gekomen. In een interview met de algemeen directeur van Hvalur, het enige bedrijf dat in IJsland jaagt op vinvissen, kwam onlangs naar voren dat dit jaar niet uitgevaren zal gaan worden vanwege te sterke concurrentie vanuit Japan en de opgelegde beperkingen rondom het coronavirus.

De directeur van het op dwergvinvissen jagende IP-Utgerd zou zelfs voorgoed willen stoppen met de walvisvaart.

IJsland begon in 2003 weer met de commerciële walvisvaart en doodde sindsdien meer dan 1.500 vinvissen en dwergvinvissen. Het vlees van vinvissen is echter grotendeels bedoeld voor de export naar Japan en de gevangen dwergvinvissen komen voornamelijk op de borden van toeristen terecht. De IJslandse bevolking zelf eet volgens cijfers die het IFAW naar buiten brengt nauwelijks meer walvisvlees. Slechts 2% eet het regelmatig, tegenover 84% van de bevolking die het schap met walvisproducten in de supermarkt in zijn geheel voorbij loopt.

Duurzaam genieten van walvissen

Samen met de organisatie IceWhale is het IFAW een campagne begonnen tegen de walvisjacht. Onder de naam “Meet us, don’t eat us” benadrukken ze dat het kijken naar walvissen een veel duurzamere manier is om van de imposante zeewezens te genieten.

Mensen kunnen een handtekening zetten onder de petitie tegen de onnodige walvisvaart, waarmee ondertekenaars tevens beloven geen walvisvlees te zullen eten. De samenwerkende organisaties brengen de verzamelde handtekeningen regelmatig naar het IJslandse Ministerie van Visserij, om te benadrukken dat zowel IJslanders als de internationale gemeenschap commerciële walvisvaart niet langer accepteren.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Merel Roks