Een koe die zondagochtend is losgebroken vanuit een weiland aan de A4 en via een sloot het parkeerterrein voor vrachtwagens bij Leiderdorp kon bereiken is uiteindelijk door een jager afgeschoten. Hiervoor werd gekozen omdat gevreesd werd dat als de koe verdoofd zou worden het dier voorafgaand aan de verdoving wild zou worden en uit angst de niet bepaald drukke snelweg op zou vluchten.

Waarom moest de koe bij Leiderdorp dood?
Waarom moest de koe bij Leiderdorp dood? | Foto (illustratief): publiek domein

De koe heeft nooit een kans gehad, zoveel mag gezegd worden. De snelwegen in Nederland waren op zondagochtend door de sneeuw slecht begaanbaar en de snelheden lagen derhalve relatief laag. Een rotonde en de afrit Hoogmade/Leiderdorp van de A4 waren tijdelijk afgezet, zo wordt gemeld. Toch besloot men het dier rücksichtslos af te laten schieten door een jager.
.

07-02-21 Koe dood geschoten op parkeerplaats A4 bij Hoogmade/Leiderdorp.

De afrit van de A4 bij Hoogmade/Leiderdorp is…

Geplaatst door District16 op Zondag 7 februari 2021

.
De politie is met meerdere eenheden ter plaatse gekomen om te voorkomen dat de koe de snelweg op zou gaan. Het lukte niet om het dier naar het weiland terug te drijven, wellicht omdat de sneeuw de omgeving onherkenbaar maakte. De 10 minuten die nodig waren om een verdoving te laten inwerken waren kennelijk te lang om het toch al weinige verkeer op de A4 tijdelijk stop te zetten en daarmee het dier een kans te geven.
.

.
Het doden van de koe lukte pas na enige pogingen, waarbij men ook het risico is aangegaan dat ze daarbij uit angst zou vluchten. Er wordt gesproken dat de koe paniekerig en/of agressief gedrag vertoonde en daarom besloten werd haar te doden, maar onderstaand filmpje gepubliceerd op Facebook toont dat gedrag niet aan.
.

.
Ter vergelijking: als het een loslopende hond was geweest of een zwaan met jongen die wilde oversteken was het verkeer op de snelweg tijdelijk stopgezet, maar een dier dat dient als voedselbron, zij het melk of vlees, krijgt die kans niet. Zo gaan we om met dieren in Nederland; als het zo uitkomt zijn ‘productiedieren’ slechts dingen die opgeruimd worden zodra ze in de weg staan.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl BVR