Een maand geleden was het groot nieuws in Engeland: in de rivier de Theems werd een beloega gespot. De witte dolfijn, inmiddels Benny genoemd, zwemt er nog steeds rond. Reden voor de gemeenteraad van Gravesham om de geplande vuurwerkshow in Gravesend voorlopig niet door te laten gaan.

vuurwerkshow
Om de beloega in de Theems te beschermen, is een grote vuurwerkshow uitgesteld (Foto ter illustratie) | Fotocredit: Martin Wippel Flickr via Compfight cc

Op 25 september zag ecoloog en ornitholoog Dave Andrews de walvis als eerste in de riviermonding, in de buurt van Gravesend in het graafschap Kent. Hij kon zijn ogen niet geloven en deelde video’s via Twitter.

Veiligheid Benny staat voorop
Benny, zoals de beloega genoemd wordt, verblijft nog steeds in de Theems en wordt regelmatig gezien. Om het dier niet te verstoren heeft de gemeenteraad van Gravesham besloten een vuurwerkshow te verzetten. Het evenement was gepland op 5 november in de plaats Gravesend en zou 15.000 bezoekers trekken. Gemeenteraadslid David Turner vertelt aan de The Independent:

“Hoewel we erg teleurgesteld zijn dat we de vuurwerkshow moeten verzetten, begrijpen we dat dit noodzakelijk is voor de veiligheid van Benny. Die heeft prioriteit. We zullen er alles aan doen om dit enorm populaire evenement te verschuiven, maar kunnen hierover nog geen beslissing nemen, aangezien niemand kan inschatten hoe lang Benny nog in de omgeving zal blijven. De veiligheid van Benny is het belangrijkste, zolang hij op bezoek is in de omgeving van Gravesend, duizenden kilometers van zijn gebruikelijke leefomgeving in het Noordpoolgebied. Ik weet zeker dat iedereen dit, ondanks de teleurstelling om het verzetten van het vuurwerkevenement, zal begrijpen.”

Andere locatie geen optie
Alternatieve locaties zijn onderzocht, maar het afsteken van vuurwerk op een andere plek in Gravesend zal eveneens te veel overlast geven. De gemeenteraad heeft na overleg met de Port of London Authority dan ook besloten dat het vuurwerkevenement pas zal plaatsvinden als de witte dolfijn uit de riviermonding vertrokken is en dat het thema om Benny zal draaien.

Ook het publiek wordt opgeroepen geen vuurwerk af te steken in de buurt van de rivier. Het verstoren van de walvis is een overtreding van de Wildlife and Countryside Act.

Goede conditie
Niemand kan voorspellen hoe lang Benny in de Theems zal blijven. Hopelijk zal het dier binnenkort weer de weg naar huis weten te vinden. Dierenwelzijnsorganisaties houden de beloega in de gaten, onder meer met geluidsopnamen van een hydrofoon; het dier lijkt in goede gezondheid te verkeren.

Om te voorkomen dat Benny gestrest raakt, wordt er bij riviergebruikers op aangedrongen afstand te bewaren.

Bron: British Divers Marine Life Rescue, The Independent©Animals Today Angelique Lagarde