Engeland heeft vele tradities, maar zoals de geschiedenis ons leert, zijn niet alle tradities even onschuldig en (dier-)vriendelijk. Zo ook de beruchte Engelse vossenjacht. Op 28 augustus 2014 belandde Nicola Rawson, een 43-jarige activiste, in het ziekenhuis met een shell shock, zeven gebroken ribben en een klaplong nadat een woedende vossenjager te paard haar in volle vaart vertrappelde. Eindelijk komt er schot in de rechtszaak.

vossenjager te paard
De ruiter vertrappelt Nicola en gaat ervandoor| Foto: Dorset Hunt Sabs

Nicola en vier andere activisten stonden met hun landrover geparkeerd aan de ingang van een weide in het dorpje Charlton Horethorne en keken in de verte toen langs de zijkant een van de vossenjagers zijn paard onverbiddelijk over haar heen stuurde. De berijder van het paard was Peter Mark Doggrell van de Blackmore en Sparkford Vale Hunt. Hij leidde een ‘jacht voor kinderen’ en als kers op de taart zette hij zijn vlucht zonder omkijken voort. Uit angst voor de gerechtelijke gevolgen heeft hij zichzelf twee dagen later aangegeven bij de politie, maar dat zal hem niet redden van een zware straf. Hij beweert dat hij de indruk had dat hij misschien iemand had geraakt, maar zeker niet ernstig. Nicola was het na haar ‘zachte aanraking’ met het paard van Dogrell en twee weken ‘luxeverblijf’ in het ziekenhuis niet eens met zijn verklaring en heeft hem voor de rechter gesleept om gerechtigheid te krijgen voor het leed dat haar is aangedaan.

Een jury van vier mannen en acht vrouwen kreeg de schokkende beelden van het incident te zien. Volgens de aanklager Mr. Benson is het incident het gevolg van groeiende spanningen tussen de jagers en de activisten:

“Er wordt niet gesuggereerd dat de verdachte rechtstreeks betrokken was bij eerdere gewelddadige of gevaarlijke handelingen voor het incident. Maar het betekent wel dat hij zich bewust was van de aanwezigheid van deze activisten.”

De activisten proberen dieren te redden door de jachthonden op een verkeerd spoor te brengen met citronella om het geurspoor van vossen en dassen te maskeren. Door hun wagens voor de ingang van de jachtpaden te zetten, verhinderen ze ook dat de jagers slachtoffers kunnen maken.

Mr. Benson voegt toe:

“Het was helemaal niet nodig om zo hard te rijden, en we moeten zeker rekening houden met de eerdere gebeurtenissen van de dag die hem ongetwijfeld hebben geïrriteerd. Hij besloot de actievoerders angst aan te jagen, reed zo hard en dicht mogelijk als hem goed leek. Dat was ronduit roekeloos gedrag. Doggrell stopte zelfs niet nadat Nicola was vertrapt, wat erop wijst dat hij zich niet bekommerde om het welzijn van zijn slachtoffer, net zomin als de veiligheid van de betrokkenen toen hij kwam aangereden.”

Volgens het openbaar ministerie waren de activisten duidelijk zichtbaar en weigerde Doggrell bewust het ongeluk te vermijden. Doggrell beweerde bij de politie dat hij de auto een tiental seconden kon zien voor hij botste met de activiste, maar dat zij zelf pas in zicht kwam toen het al te laat was. Eerst gaf hij geen commentaar, maar na het zien van de beelden schreef hij een verklaring.

De rechtszaak in Taunton Crown Court wordt nog vervolgd.

Bronnen: Daily Mail, ITV ©PiepVandaag.nl Bram Vogels