Het was een raadsel waar de politie bij aan te pas moest komen. Want wie was of waren de schoenendieven van de Japanse wijk Nagaokakyo in groot-Kyoto? In totaal 40 paar schoenen waren al uit Nagaokakyo verdwenen en de politie besloot om op de loer te gaan liggen. Dat leverde een hoofdverdachte op: Rein de V..

schoenendieven
Wat hebben vossen met schoenen? | Foto: ©Yves Adams, Vilda natuurfotografen

De politie ontdekte dat twee vossen achter de verdwijnende schoenen in de Japanse wijk zaten. Het paar werd ontdekt in een tuin, met de 40 paar schoenen overal verspreid rondom het hol. De politie begon rond middernacht met observeren, maar hadden niet verwacht dat ze zes uur later een koppeltje vossen zouden aantreffen als de schoenendieven. Een 36-jarige bewoner vertelt aan de krant Mainichi:

“Ik kan niet geloven dat vossen mijn sandalen hebben gestolen.”

vos
Foto: ©Yves Adams, Vilda natuurfotografen

Verzamelwoede
De politie begon het onderzoek na het ontvangen van meldingen over schoeisel dat op mysterieuze wijze verdween uit acht huishoudens in Nagaokakyo, in de grotere regio van Kyoto, ongeveer 380 kilometer ten westen van Tokio. Vijf politieagenten waren betrokken bij de actie ‘schoenendief’ in de vroege uren van 20 mei. De leider van de Kyoto-dierentuin, Naoki Yamashita, speculeert dat de vossen:

“…een hol bouwen en de sandalen vanuit hun instinct aan het verzamelen zijn, samen met voedsel en andere spullen.”

De lokale politie heeft naar verluidt een waarschuwing afgegeven aan de plaatselijke bewoners om hun schoenen binnenshuis te houden, om verdere verdwijningen te voorkomen.

schoenendieven
Foto: ©Vilda natuurfotografen

Geen van allen een paar
De Nagaokakyo-vossen zijn niet de eerste schoen-stelende vossen. In 2009 meldden autoriteiten in het kleine Duitse stadje Föhren dat een vos verantwoordelijk was voor het verdwijnen van schoenen. En de Britse journalist Peter Beaumont schreef in 2013 een artikel over zijn ‘gevecht’ met vossen bij zijn huis in Noord-Londen:

“Op een ochtend kwam ik naar beneden om zeven schoenen te vinden, variërend in grootte van die van een peuter tot een volwassen trainer die midden op het gazon lagen, geen van allen een paar.”

In 2014 meldde een inwoner van Farlington in Portsmouth (GB) dat ze meer dan 50 schoenen vond langs een pad in de buurt van een vossenhol. De verantwoordelijke vossen leken de voorkeur te geven aan trainers en werkschoenen, aldus de bewoner.

De vossen leken de voorkeur te geven aan trainers en werkschoenen | Foto: publiek domein

Bron: The Guardian ©AnimalsToday.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.