In Zehlendorf, een groene buitenwijk van Berlijn, is onlangs een vos op heterdaad betrapt tijdens het aanvullen van zijn indrukwekkende voorraad gestolen schoenen. Meer dan 100 slippers en gympen had het dier uit de tuinen van buurtbewoners gestolen en in zijn schuilplaats verstopt.

vos in Berlijn bietste schoenen
Vos in Berlijn bietste meer dan 100 schoenen | Foto: publiek domein

Het raadsel van de verdwenen schoenen in Zehlendorf is eindelijk opgelost. De dader? Een kleptomane vos met een schoenenfetisj waar dictatorvrouw Imelda Marcos bij verbleekt.

Op heterdaad betrapt

Wekenlang struinde de vos ‘s nachts door de wijk om zijn uitdijende collectie stiekem aan te vullen. En tot zijn vreugde had hij regelmatig prijs. De bewoners ontdeden zich namelijk vaak buiten van hun Crocs, gympen of slippers voordat ze hun huis in stapten. Waarschijnlijk omdat ze die als tuinschoenen gebruikten.

Of de vos zijn collectie nog verder kan uitbreiden lijkt onwaarschijnlijk. Want Christian Meyer, een oplettende buurtbewoner, betrapte hem op heterdaad in een open veld. Het dier was op weg naar zijn ‘schatkamer’ met twee blauwe slippers tussen zijn tanden, zo was in de Duitse krant de Tagesspiegel te lezen. De vos had meer dan 100 schoenen verzameld, maar de ontbrekende hardloopschoen van Meyer zat er niet bij.

schoenen
Leer is dood dier en ruikt ernaar | Foto: publiek domein

Dat de schoenen door een vos werden gestolen, was voor de man geen verrassing. Hij had de kwestie van zijn ontbrekende hardloopschoen al bij buurtbewoners aangekaart op een buurtwachtwebsite. Toen bleek dat nog veel meer inwoners een of meerdere schoenen misten. Tagesspiegel-redacteur Felix Hackenbruch plaatste foto’s van het bewijs op Twitter.
.

.
Schoenen niet om te eten

Hoewel de omvang van de diefstal nogal ongebruikelijk is, heeft de Berlijnse commissaris voor wilde dieren, Derk Ehlert, een verklaring voor de keuze van de ‘prooien’. De jonge vosjes gaan in deze tijd van het jaar steeds vaker zelf op pad en vinden dingen van leer geweldig. Ehlert:

“Leer is dood dier en ruikt ernaar. Interesse daarin toont aan dat de jonge vosjes al kunnen deelnemen aan de jacht. Van de rubberen schoenen zijn het menselijke zweet en de zouten die erin zitten aantrekkelijk voor de jonge dieren.”

De gevonden schoenen zijn nauwelijks beschadigd. De vos had ze dus niet gestolen om op te eten. Het ging hem waarschijnlijk vooral om de kick van het stelen.

Kleptokat Denis

Het gebeurt wel vaker dat dieren kleptomane neigingen hebben. Een aantal jaren geleden werd huiskat Denis berucht toen hij door beelden van bewakingscamera’s was betrapt op het stelen van honderden kledingstukken en huishoudelijke voorwerpen.
.

.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Liesbeth Riekwel