Net als ieder jaar is op de Faeröereilanden de gruwelijke griendenjacht, of grindadráp gaande, waarbij op de meest vreselijke wijze grienden en andere dolfijnsoorten afgeslacht worden. De teller staat inmiddels op zeker 450 slachtoffers en daar zal het niet bij blijven.

Grindadráp
Grindadráp 2018 | Foto: Sea Shepherd UK

Op de Faeröereilanden is het doden van grienden en andere walvisachtigen gebaseerd op traditie, uit een tijd dat de eilandbewoners daadwerkelijk moesten leven van de jacht. Ieder jaar weer kleuren stranden en baaien rood van het bloed, waarbij zelfs kinderen aangemoedigd worden om de doodgebloede grienden met scherpe messen te villen. In totaal zijn er 26 stranden en baaien waar de slacht plaatsvindt.

Grindadráp
Foto: Sea Shepherd

Geen quotum

De griend is na de orka de grootste dolfijnensoort. Tijdens de traditionele jacht drijven mannen in bootjes de dieren naar een baai, om ze in ondiep water de nek door te snijden. De dode grienden worden na de slachting verzameld op de kade. De commissaris van politie beslist daarna hoe de grienden verdeeld worden onder de bevolking. Indien de vangst groot is wordt de buit ook verdeeld onder de naburige dorpen. Verkoop of handel van griend is verboden. De drijfjacht kent geen quotum, dus het aantal afgeslachte dieren kan oplopen tot enorme hoeveelheden.

Grindadráp
Grindadráp 2015 | Foto: Sea Shepherd

Grindadráp 2020

Sea Shepherd houdt de jaarlijkse slachtpartij nauwlettend in de gaten en rapporteerde tot nu toe de volgende aantallen slachtoffers (stand eind juli 2020):

  • 6 juni in Bour: 18 grienden (Globicephala melas) werden gedood tijdens een mislukte tagging-oefening
  • 15 juli op Hvalba: 252 grienden en 35 Atlantische vlekdolfijnen (Stenella frontalis) afgemaakt
  • 30 juli in Sandur: 180 grienden afgeslacht

Dat brengt het totaal aantal dieren dat tot dusverre in 2020 is gedood op 450 grienden en 35 Atlantische vlekdolfijnen. Volgens lokale waarnemingen duurde het doodbloeden gemiddeld 20 minuten. Volwassen dieren, zwangere vrouwtjes en moeders met kalveren – niemand werd gespaard.

200 grienden afgeslacht
Niemand werd gespaard | Foto: Sea Shepherd

Wreedheid

De Faeröereilanden maken deel uit van Denemarken, waarmee dit EU-lid zich neerzet als een wrede en bloedorstige natie, los van het feit dat in ieder land met vee-industrie en visserij dezelfde wreedheid is gecultiveerd tot een zogenaamde noodzaak.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl BVR