De komende dagen worden er tropische temperaturen verwacht in Nederland. Dat betekent heerlijk buiten zijn, naar het strand, een boswandeling maken. Maar vergeet je (huis)dieren niet! Hoge temperaturen kunnen hen fataal worden, zonder de juiste zorg. Hieronder een aantal dingen om rekening mee te houden.

Hijgende hond oververhitting
Photo Credit: Katie@! via Compfight cc

Oververhitting bij honden en katten
Honden en katten kunnen snel oververhit raken en een zonnesteek oplopen. Het is daarom belangrijk maatregelen te nemen en goed op je viervoeter te letten.

Voldoende drinkwater
Zorg ervoor dat je huisdier altijd voldoende, vers drinkwater heeft. Net als mensen, drinken dieren meer water, wat uitdroging voorkomt.

Geen hond in de auto laten
Laat je hond nooit achter in de auto! Oók niet met de raampjes op een kier en óók niet in de schaduw. Wanneer het boodschappen doen of je wandeling in het bos iets langer duurt dan gepland, kan je hond in gevaar raken. Wanneer het buiten 24 °C is, is het in een auto na een half uur al 43 °C. De lichaamstemperatuur van de hond stijgt en het bloed wordt stroperig, zodat het niet meer goed kan worden rondgepompt. Een hond kan hieraan komen te overlijden. Daarnaast is het wettelijk verboden om de gezondheid of het welzijn van een dier te benadelen. Een eigenaar is het verboden aan een dier de nodige verzorging te onthouden.

Temperaturen in auto - snikhete auto

Tekenen van oververhitting bij honden en katten
Wanneer een hond of kat oververhit is, gaat hij hard hijgen, kwijlen en ook braken. Hij is niet goed aanspreekbaar en oogt apathisch. Aanvankelijk kleuren de slijmvliezen in de bek van de hond en de tong donkerrood tot zelfs paars. Vaak treedt spierverslapping op en zakt een hond ineen. Door het extreme hijgen kan het dier bewusteloos of zelfs in coma raken. Is een dier al langer oververhit dan trekt de kleur uit de tong juist weg en wordt het tandvlees grauw.

Wat te doen bij oververhitting van hond of kat
Wat te doen bij oververhitting? Koelen, koelen en nog eens koelen! De hond of kat, en dan met name de kop, moet direct gekoeld worden. Dit gaat het beste door met een tuinslang of douchkop koud water over het dier te sproeien. Om de bloedsomloop te stimuleren moeten de voetjes gemasseerd worden. Bij tekenen van shock (snelle ademhaling, razendsnelle hartslag en bleke slijmvliezen) moet je huisdier direct naar een dierenarts.

Wat te doen als je een hond ziet in een auto
Iedereen is verplicht om hulpbehoevende dieren de nodige zorg te verlenen. Of dat nou gaat om een aangereden eend of een hond in een te warme auto: degene die niets doet maakt zichzelf schuldig aan een overtreding. Zie je dus een hond in de problemen in een auto? Bel dan met 1-1-2 of 1-4-4. De politie en dierenambulance zullen ter plaatse komen om de hond te bevrijden en de nodige hulp te geven.

Oververhitting bij konijnen
Konijnen kunnen slecht tegen de hitte. Elk jaar sterven veel konijnen aan de gevolgen van oververhitting. Stijgt het kwik tot boven de 24°C? Neem maatregelen!

dierenliefde
Foto: Lenny Haanen

Voorkomen is beter dan genezen
Als een konijn zich niet terug kan trekken uit de zon, of wanneer de omgevingstemperatuur hoger is dan 27°C, zal het dier een zonnesteek ofwel hitteslag krijgen. Het dier raakt oververhit, kan de warmte niet kwijt en zal sterven. Zelfs in de schaduw loopt de temperatuur in een hok gigantisch op. De juiste (voorzorgs)maatregelen betekenen het verschil tussen leven of dood.

Geen konijnenhok in de zon
Zorg dat het konijnenhok ‘s zomers nooit in de zon staat en zet het hok niet op het zuiden. Wanneer de omgevingstemperatuur hoger is dan 27°C haalt een parasol boven het hok weinig uit: de temperatuur blijft te hoog voor een konijn. Verdere maatregelen:

  • Je kunt het hok koelen door er flessen bevroren water in te leggen (vul een fles voor driekwart met water en leg die in het vriesvak); **
  • Hang een nat laken over het hok, het verdampingsproces zal het hok afkoelen (hang nooit een donkere doek over het hok, deze absorbeert de warmte en verhoogt de temperatuur in het hok juist!) Een wit zeil over het hok weerkaatst de warmte en geeft daardoor koelte;
  • Zorg ervoor dat je konijn altijd uit het hok kan, onder het hok op koel gras of op stenen. Stenen kun je steeds nat maken, doordat ze verdampen geeft dat veel koelte. Merk je dat je konijn last heeft van de warmte, haal het dier dan naar binnen en geef het een koele plek;
  • Wanneer je konijn het slechts warm heeft, kun je een ventilator gebruiken om hem koel te houden, zolang je ervoor zorgt dat deze niet rechtstreeks op je konijn waait.

** Gebruik alleen plastic flessen. Een glazen fles kan breken door het uitzettende ijs.

Konijn
Konijn

Symptomen van oververhitting
Een konijn dat last heeft van de warmte, laat dit het eerst merken door een verminderde eetlust. Wanneer het dier echt overvehit raakt, ligt hij ligt languit, de ogen halfgesloten. De oren voelen extreem heet aan. Het tandvlees en de binnenkant van de oogleden zijn donkerrood. Op dit moment is het nog niet te laat voor het konijn.

Maatregelen bij oververhitting
Haal het dier onmiddellijk naar binnen in een zo koel mogelijke omgeving. Controleer de lichaamstemperatuur: deze kan opgelopen zijn tot 42°C. Maak de oren (belangrijkste koelorganen van een konijn) steeds weer nat. Doe dit nooit met ijskoud water, want hierdoor zullen de aderen zich samentrekken, waardoor het dier de warmte helemaal niet meer kwijt kan. Gebruik water op kamertemperatuur. Wikkel geen natte lappen om de oren. Je kunt ook de oren en dunner behaarde delen, zoals de buik, inwrijven met alcohol (drogist) of spiritus. Door de snelle verdamping koelt je konijn sneller af dan wanneer je water gebruikt.

Wanneer je konijn niet apathisch is en kan slikken, geef je het steeds beetjes water met een injectiespuitje. Probeer de lichaamstemperatuur omlaag te krijgen tot 39°C, als dat lukt is het dier buiten levensgevaar. Controleer de temperatuur dus steeds, het beste met een ingevette digitale thermometer. Als de situatie na 5 tot 10 minuten niet is verbeterd, kun je voorzichtig ook de vacht natmaken met lauw water. Blijf doorgaan met de behandeling tot je konijn weer een normale temperatuur heeft, wil eten en drinken. Geef het dier daarna een koele plek om te wonen.

Verschijnselen van shock bij een konijn

  • Bleke oog- en mondslijmvliezen;
  • Snelle hartslag, om het nog aanwezige bloed sneller rond te pompen;
  • Snelle (oppervlakkige) ademhaling, om meer zuurstof binnen te krijgen;
  • De uiteinden van oren, poten en staart zijn koud;
  • Het konijn is apathisch, heeft vaak geen besef meer van omgeving, reageert niet op prikkels. 

Maatregelen bij shock

  • Haal het dier onmiddellijk naar binnen. Bel de dierenarts, dit is een zaak van leven of dood. Vervoer je konijn zo koel mogelijk naar de dierenarts;
  • De dierenarts zal medicijnen toedienen om de shock op te heffen en een infuus aanleggen. Hopelijk komt het dier door de shock heen.

De redactie van PiepVandaag wenst je veel plezier in het lekkere weer, maar zorg goed voor je trouwe dierenvrienden!

Bronnen: Stichting Konijnenbelangen, Dierenkliniek Maaspoort  ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor