Goed nieuws over het vampierhert, ook wel bekend als het kashmir muskushert. Een onderzoek van the Wildlife Conversation Society laat zien dat er na 66 jaar weer enkele herten van deze bedreigde diersoort in een bos in Afghanistan zijn gespot.

vampierhert
Muskushert, ook wel bekend als vampierhert | Foto: Wikipedia

De laatste keer dat het vampierhert is gezien was in 1948. Er werd tot voor kort dan ook gedacht dat de soort misschien was uitgestorven. Deze gedachte komt mede doordat de muskushertensoort ernstig wordt bedreigd door stropers. De geurklieren van het hert zijn op de zwarte markt namelijk veel geld waard. De muskus, een sterk ruikende afscheiding uit de klieren, wordt gebruikt voor parfums en medicijnen.

Ondanks de bijnaam heeft het vampierhert verder niets gemeen met een vampier. Ze zuigen geen bloed en zijn ook niet onsterfelijk. De overeenkomst die ze wel hebben is dat de hertenmannetjes net als een vampier lange scherpe tanden hebben. Deze tanden worden gebruikt om vrouwtjes te verleiden tijdens het paarseizoen en andere mannetjes weg te jagen.

Bron: Zinlozing.nl ©PiepVandaag.nl Jasper Kromdijk