Vier vogelbeschermers van de Committee Against Bird Slaughter (CABS) zijn op Cyprus aangevallen toen zij samen met de Pro Biodiversity Foundation (SPA) vogels aan het beschermen waren. Het incident gebeurde ’s nachts toen CABS en SPA in samenwerking met de Britse politie een deel van het eiland op Brits Cyprus bezochten waar vogelvallen staan. Tijdens dit bezoek verscheen er een auto ten tonele die op de auto van de vogelbeschermers inreed en de auto daarna nog vele malen heeft geramd.

Cyprus
Cyprus | Foto: Pixabay

De vogelbeschermers hebben geprobeerd hun aanvaller af te schudden door weg te rijden, maar hierin slaagde zij niet omdat de aanvaller hun bleef achtervolgen en op hun bleef inrijden. Het incident duurde op zo’n minst 10 minuten en had wel wat weg van een Hollywood scène. Ook de politie die in de buurt was, omdat ze samen aan het werk waren ten tijde van de aanval kon de aanvaller niet stoppen. Wel slaagde zij er in om de auto met de vogelbeschermers naar het dichtst bij zijnde politiebureau te begeleiden.

Crimineel
De auto van de aanvaller staat geregistreerd onder de naam van een bekende crimineel die onder andere illegaal handelt in beschermde vogelsoorten, zoals bijvoorbeeld de Zwartkop (Sylvia atricapilla). Een vogeltje dat illegaal in restaurants belandt om als het lokale gerecht ‘ampelopoulia’ te eindigen. Volgens de Cypriotische faunabescherming is met deze business zo’n 16 miljoen euro per jaar gemoeid. De crimineel en zijn bende zijn al jaren bekenden van zowel de Britse en Cypriotische overheidsinstanties.

Cyprus
Zwartkop | Foto: Ron Knight/Wikipedia
Cuprus
Ambelopoulia | Foto: George M. Groutas/flickr

Extreem gewelddadig
Al vele malen is er melding gemaakt bij de autoriteiten door CABS. Ondanks het verkopen van de vogels die zijn gevangen door middel van vallen op zowel Brits als Cypriotisch grondgebied zijn de mannen nog niet gearresteerd. Dit heeft hen aangemoedigd om extreem gewelddadig te worden tegen over de vrijwillige vogelbeschermers. Ze zijn zelfs zo brutaal geworden om de beschermers in het bijzijn van de politie aan te vallen. Andrew Rose, ex-officier bij het Britse leger en nu vrijwilliger bij CABS laat het volgende weten:

“Dit gevoel van immuniteit die sommige ‘maffia bazen’ voelen doet me herinneren aan Hollywood films uit de jaren ’60 waarvan we nooit hadden gedacht dat dit mogelijk zou zijn op Brits grondgebied in de 21ste eeuw. Brits Cyprus mag geen ‘wild westen’ zijn voor illegale vogelvangers. Wij roepen de Britse autoriteiten dan ook op om onmiddellijk actie te ondernemen en dit probleem op te lossen. Gelukkig zijn de vrijwilligers die geramd werden door de crimineel allemaal in goede gezondheid. Dit komt voornamelijk doordat zij in staat waren om hun auto naar het politiebureau in de buurt te rijden ondanks de aanvaller hen wilde overrijden.”

Bron ©PiepVandaag.nl Lianne Raat