Nederlanders gebruiken jaarlijks 26 miljard stuks verpakkingen gemaakt van plastic. En dit is alleen om voedsel te kunnen verpakken! Denk hierbij aan allerlei soorten voedsel dat verpakt is in plastic zakjes, folie en doosjes. Dat is per Nederlander meer dan 1500 stuks plastic per jaar, vier per dag, volgens een onderzoek van ING Economisch Bureau naar plastic verpakkingen.

plastic
Voedsel in plastic in Nederland: jaarlijks 26 miljard verpakkingen | Foto: Pixabay

Het oplossen van de plasticproblematiek is een grote uitdaging want het plasticverbruik blijft alleen maar groeien. Ondanks het feit dat onze oceanen aan het dichtslibben zijn met plastic, wordt er steeds meer in plastic verpakt. In supermarkten werd in 2014 zo’n 70 procent van de onbewerkte groente verpakt in plastic verkocht, in 2018 was dat 76 procent. Bij fruit steeg het van 56 naar 60 procent.

Verandering is noodzakelijk. ING:

“Bevolkingsgroei zorgt namelijk voor een toename van circa 100 miljoen stuks per jaar tot aan 2023. Daarnaast neemt het gebruik per persoon toe doordat er meer voorbewerkte verse producten, kleine verpakkingen voor eenpersoonshuishoudens en gemaksproducten voor onderweg worden gekocht.”

Consument, bedrijven en overheid

De oplossing ligt in een wisselwerking tussen consumenten, bedrijven en de overheid. Consumenten zouden minder verpakkingen moeten consumeren, terwijl de overheid het plasticgebruik zou moeten reguleren en bedrijven op hun beurt moeten het plasticgebruik reduceren en hun verpakkingen verduurzamen. Ceel Elemans van ING:

“Plastic verpakkingen kennen hun tekortkomingen. Er volledig afstand van doen brengt echter nieuwe praktische problemen met zich mee…Voor veel verse voedingsmiddelen zijn er nauwelijks alternatieven die qua voedselveiligheid, houdbaarheid, functionaliteit en prijs aan plastic kunnen tippen. Het verminderen van de benodigde hoeveelheid nieuw plastic is daarom nu de meest effectieve stap.”

De voedingssector zou een enorme bijdrage kunnen leveren. Volgens ING kan dit bereikt worden door lichtere verpakkingen te gebruiken, zoals folie in plaats van plastic deksels. Ook zou er een einde moeten komen aan het verpakken per stuk. Verder kan het recyclen en hergebruiken van plastic beter worden.

Corona
Foto: Stefan Leijon/flickr

UNILEVER

Recentelijk maakte UNILEVER bekend het gebruik van plastic verpakkingen wereldwijd in de komende vijf jaar te willen halveren: van 700 miljoen kilo naar 350 miljoen kilo per jaar. UNILEVER wil dit bereiken door meer gerecycled plastic te gebruiken, andere materialen voor het verpakken te maken en minder nieuws plastic te gebruiken.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer