Met man en macht wordt geprobeerd de illegale dierenhandel tegen te gaan. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken hoe de vraag kan worden verminderd, hoe stropers beter kunnen gestopt en hoe de criminele netwerken achter de handel kunnen worden opgerold. Maar ook vliegvelden spelen een belangrijke rol als doorvoerroute. Hoogste tijd om daar verandering in te brengen vond ROUTES.

vliegtuigmaatschappijen
Handelaren in dierenproducten maken gebruik van transportbedrijven om illegale producten zoals ivoor te vervoeren | Fotocredit: jeromestarkey Flickr via Compfight cc

De illegale handel in dieren en dierlijke producten is ‘big business’. Samen met de handel in drugs, mensen en wapens, is het de grootste illegale handel wereldwijd. Het is bijna onmogelijk om betrouwbare cijfers over de waarde van de illegale dierenhandel te verkrijgen. TRAFFIC, de organisatie die de handel in dieren monitort, schat dat de waarde in de honderden miljoenen dollars loopt. Hoewel sommige stropers worden gepakt en criminele netwerken achter de illegale handel worden opgerold, wordt geschat dat de inbeslagname van illegale dierlijke producten slechts 10 procent is van de totale wereldwijde handel.

Belangrijke rol van luchtvaartmaatschappijen
Om deze illegale handel geen kans te geven, is het stoppen van de verspreiding van deze producten enorm belangrijk. Samen met verschillende partners organiseert ROUTES daarom training voor medewerkers van luchtvaartmaatschappijen. ROUTES (Reducing Opportunities for Unlawful Transport of Endangered Species) is een stichting geleid door TRAFFIC met als doel de transportsector te ondersteunen om de handel in wilde dieren te stoppen. TRAFFIC benadrukt de kritieke rol die logistieke organisaties spelen:

“Transport is de ruggengraat van de wereldwijde illegale handel in dieren en dierlijke producten. Ze zijn enorm afhankelijk van logistiek, land, lucht en zee vracht om deze illegale goederen te smokkelen. Organisaties van de transport en logistieke sector kunnen een kritieke rol spelen in het identificeren en versterken van belangrijke risico punten in de keten.”

Trainingen
De trainingen vonden plaats op het O.R. Tambo International Airport in Johannesburg, Zuid-Afrika en Tan Son Nhat International Airport in Ho Cho Minh City, Vietnam. Deze twee vliegvelden zijn enorm belangrijk binnen de illegale handel. Zo is Zuid-Afrika het wereldwijde middelpunt van het aanvoeren van neushoornhoorn en is Vietnam de grootste afnamemarkt. Tijdens de training doken 176 medewerkers van luchtvaartmaatschappijen in de wereld van de illegale dierenhandel. Hierbij werd de belangrijke rol van de transportsector benadrukt en werden de medewerkers geïnformeerd over hoe ze het beste kunnen handelen wanneer ze te maken krijgen met illegale handelaren.

Met deze trainingen laat de transportsector zijn groeiende inzet zien om de illegale handel in dieren en dierlijke producten tot een einde te brengen.

Bronnen: TRAFFIC, Freeland, Airlines International, WWF, Save the Rhino ©PiepVandaag.nl Nadine van Wissen