In het Gelderse Huissen in de Over-Betuwe heeft de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) samen met de dierenpolitie 18 ernstig verwaarloosde pony’s weggehaald bij de eigenaar. De dieren waren er erg slecht aan toe en ondanks eerdere waarschuwingen heeft de eigenaar niets gedaan om beter voor zijn pony’s te zorgen.

verwaarloosde pony's
De verwaarloosde pony’s in Huissen | Foto: LID

De pony’s maakten deel uit van een kudde van in totaal 60 dieren. Na eerdere meldingen de afgelopen jaren had de eigenaar de opdracht gekregen om te zorgen dat er altijd voldoende voer en water aanwezig was, maar na diverse controles bleek hij niet aan die eis te voldoen. In opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft een dierenarts gecontroleerd welke dieren er het slechtst aan toe waren en deze zijn vervolgens meegenomen en in bewaring gesteld. Volgens de Dierenbescherming zullen de pony’s herplaatst worden.

De resterende dieren waren er volgens de dierenarts niet zo slecht aan toe dat ze in aanmerking kwamen voor inbewaringstelling. De komende tijd zal er regelmatig gecontroleerd worden om hun situatie in de gaten te houden. Mocht het slechter gaan met de pony’s dan zullen ze alsnog opgehaald worden.

verwaarloosde pony's
Foto: LID

Bestuursdwang
De RVO maakt onderdeel uit van het Ministerie van Economische Zaken en ziet onder meer toe op de naleving van de Wet Dieren. Bij constatering van overtredingen kan de RVO onder bestuursdwang maatregelen opleggen om de situatie van de dieren te verbeteren, of de dieren in bewaring laten nemen wanneer de opgelegde maatregelen niet worden nageleefd. Het Openbaar Ministerie bepaalt in die gevallen de straf die de overtreder opgelegd krijgt.

Helaas is het niet mogelijk om bij bovengenoemde overtreders alle dieren in bewaring te stellen. Pas wanneer de dieren er dermate slecht aan toe zijn dat de onder bestuursdwang opgelegde maatregelen overtreden worden kan de LID ingrijpen. In het geval van de pony’s in Huissen bestaat dus de kans dat de eigenaar de resterende dieren blijft verwaarlozen, alvorens ze ook weggehaald worden. Het is voor deze pony’s dan ook te hopen dat de eigenaar eieren kiest voor zijn geld en zijn leven betert.

Bronnen: Dierenbescherming, De Gelderlander ©PiepVandaag.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.