Goed nieuws voor twee Zuid-Koreaanse dolfijnen, die illegaal gevangen waren om op te treden voor publiek in de dolfijnenshow van het Seoul Grand Park. Halverwege deze maand hebben ze van de Koreaanse rechtbank hun vrijheid teruggekregen.

dolfijnen
Voorzichtig wordt één van de dolfijnen in het water getakeld |Foto: screenshot video KCTV

De twee dolfijnen, Taesan en Boksoon, waren gevangen in de wateren rond het eiland Jeju en overgebracht naar Seoel. Beroofd van hun vrijheid werden de dieren ingezet voor de toeristenindustrie en moesten zinloze kunstjes voor het publiek vertonen. Zes jaar lang speelde het feit dat ze illegaal gevangen waren geen enkele rol.

Rechter
Twee jaar geleden werd ook al een dolfijn, Jaedori, bevrijd die illegaal was gevangen in hetzelfde gebied als Taesan en Boksoon. Ook zijn leven speelde zich alleen nog maar af in een veel te klein bassin, waardoor er van natuurlijk gedrag geen sprake meer kon zijn. De dieren werden depressief en zouden zichtproblemen gekregen hebben. Dit trok de aandacht en leidde uiteindelijk tot hun bevrijding in opdracht van het Hoger Gerechtshof van Zuid-Korea.

In totaal hebben in Zuid-Korea nu vijf dolfijnen dankzij de rechter hun vrijheid terugkregen. Cho Hee Kyung van de Korean Society for Animal Freedom:

“Ik ben zo blij dat ze hun vrijheid hebben teruggekregen na hun leven in de kleine watertanks. Ik hoop dat ze zich kunnen aanpassen aan de nieuwe omstandigheden en veilig zullen terugkeren naar hun eigen groep.”

Per vliegtuig en in een speciale trillingvrije vrachtwagen zijn de dolfijnen onder de grootste zorg naar een vooralsnog afgesloten opvang gebracht in open water, waar ze rustig kunnen wennen aan hun komende vrijlating, die gepland staat voor deze zomer.

Druppel
Natuurlijk is het goed nieuws voor deze dolfijnen, maar feitelijk is het een druppel op de gloeiende plaat. Zolang er in Taji dolfijnen gevangen en gedood worden en overal ter wereld nog dolfinaria zijn die dolfijnen, zeeleeuwen en orka’s exploiteren valt er niet veel te juichen. Toch is iedere stap meegenomen en natuurlijk zijn we erg blij voor Taesan en Boksoon dat ze hun leven niet langer hoeven slijten in gevangenschap.

Bekijk het item van de Koreaanse nieuwszender KCTV over de vrijlating van Taesan en Boksoon:

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel