Ruim 200 verwilderde kippen die wegens overlast vanuit het dorp Titirangi in Nieuw-Zeeland verplaatst waren naar elders, zijn tijdens de lockdown teruggekeerd naar hun geboortegrond. De bewoners van het dorp klaagden vorig jaar over de vogels, die schade zouden aanbrengen aan gewassen, auto’s en andere en eigendommen en ‘een gevaar waren voor de volksgezondheid’. Hierop werden ze gevangen en elders uitgezet. Nu zijn ze terug.

verwilderde kippen
Verplaatste verwilderde kippen tijdens lockdown terug naar geboortedorp Titirangi (NZ) | Foto: screenshot video RNZ/YouTube

De groep van zo’n 250 hennen en hanen is ontstaan nadat een plaatselijke boer tien jaar geleden twee kippen vrijliet. Deze kwamen in het wild andere vogels tegen waarmee ze paarden. Dit leverde een prachtige groep kippen op zoals we de vogels maar zelden zien; vrij levend zonder stress en leed van de intensieve pluimveehouderij. Vogels zoals ze zouden moeten zijn, met een prachtig verenkleed en scherpe snavels.

verwilderde kippen
Een prachtig verenkleed en scherpe snavels | Foto: screenshot video RNZ/YouTube

In onderstaande video uit oktober 2019 zijn de kippen van Titirangi nog volop aanwezig en leggen mensen uit waarom ze willen dat ze verplaatst worden:
.

.
De klachten mondden uit in een plan van het gemeentebestuur om de kippen te vangen, middels netten in het bos. De gevangen dieren werden elders uitgezet, op voldoende afstand van het dorp. Maar hoewel deze werkwijze succesvol was viel het vangen stil tijdens de corona lockdown. De kippen wisten elkaar weer te vinden en zijn als vanouds terug in Titirangi .

verwilderde kippen
De kippen zijn als vanouds terug in Titirangi | Foto: screenshot video RNZ/YouTube

De vogels zijn waarschijnlijk blij weer een grote familie te vormen, maar de bewoners van het dorp ervaren hun aanwezigheid als ‘leven in een in een Stephen King-film’, hoewel ‘The Birds’ van Alfred Hitchcock ook had gekund. Maar de kippen worden daarmee wel weer neergezet in de hoek van ’terrordieren’, zoals media tijdens komkommertijd graag doen met zogenaamde boze kraaien of levensgevaarlijke buizerds, die uiteindelijk alleen maar hun nest of jongen beschermen.

Zelden gebeurt het dat we kippen zo mooi kunnen observeren als de dieren die ze werkelijk zijn: trotse, sterke vogels met karakter en persoonlijkheid. Dus zolang het kan doen we dat maar.

verwilderde kippen
Sterke vogels met karakter en persoonlijkheid. | Foto: screenshot video RNZ/YouTube

Bronnen:

©AnimalsToday.nl BvR