In Naples Zoo in Florida (VS) werd eind december de 8-jarige Maleise tijger Eko neergeschoten in zijn verblijf, om de arm te redden van een schoonmaker die daar helemaal niet hoorde te zijn. Het zeldzame dier overleed daarna. Veel Amerikanen vinden dat de schoonmaker verantwoordelijk moet worden gehouden en gestraft moet worden voor zijn domme actie.

Tijger Eko
Tijger Eko | Foto: screenshot video ABC News/YouTube origineel beeld: Naples Zoo

De 8-jarige Maleise tijger Eko is het slachtoffer geworden van een menselijke stommiteit. Volgens de politie bevond de 26-jarige schoonmaker, River Rosenquist, zich buiten openingstijd van de dierentuin op verboden terrein en heeft waarschijnlijk de tijger willen aaien of voeren. Volgens het bureau van de sheriff beide ‘ongeoorloofde en gevaarlijke activiteiten’. De gealarmeerde politie trof een situatie aan, waarbij de tijger de arm van de man in zijn bek had. Ze waren volgens eigen zeggen ‘genoodzaakt om te schieten’. De man had ernstige verwondingen en is naar het ziekenhuis overgebracht.

Justice for Eko

Volgens de dierentuin is het schoonmaakpersoneel toegestaan de toiletten en de cadeauwinkel schoon te maken, maar niet de dierenverblijven. Nadat tijger Eko door de politie was beschoten, trok het dier zich terug naar de achterzijde van zijn hok. Daar werd Eko verdoofd en stierf later aan een inwendige bloeding als gevolg van de kogel. Dankzij de idiote actie van één persoon is het leven van een prachtig en zeer bedreigd dier beeindigd. Veel mensen in de Verenigde Staten zijn dan ook woedend dat de 8-jarige tijger dood is door toedoen van Rosenquist, die zijn arm in het verblijf stak. Onder de naam ‘Justice for Eko’ is Mellissa Ault een petitie gestart:

“Er is nu één mooi schepsel minder op de planeet, dankzij de onverantwoordelijke en onwetende actie van deze man. Eko’s dood is 100 procent het gevolg van de daden van deze man. Als jij de dood van een levend wezen veroorzaakt, moet je achter tralies.”

.

Derdegraads misdrijf

Volgens Pamella Seay, professor in de rechten aan de Florida Gulf Coast University, was Rosenquist op verboden terrein en ook het feit dat tijger Eko een bedreigde diersoort is, zal een belangrijke factor spelen in het onderzoek en de tenlastelegging:

“Theoretisch zou dit een derdegraads misdrijf kunnen zijn. We kijken naar de waarde van het dier, en dat dier heeft een astronomische waarde: het is onvervangbaar. We kijken ook naar de bescherming van bedreigde diersoorten hier in Florida, wat ook een verhoogd niveau is.”

Volgens Seay is het zeer waarschijnlijk dat Rosenquist verantwoordelijk zal worden gehouden voor wat er is gebeurd:

“Dit zou dierenmishandeling kunnen zijn, omdat hij het dier heeft gekweld. Wat de dood van het dier tot gevolg heeft gehad. Ja, deze persoon wordt geconfronteerd met een aantal ernstige gevolgen voor een zeer domme daad.”

Vind je ook dat River Rosenquist verantwoordelijk moet worden gehouden voor de dood van tijger Eko? Teken dan hier de petitie van Mellissa Ault.

Tijger Eko
Justice for Eko, teken de petitie | Foto: screenshot video ABC News/YouTube

Maleise tijger ernstig bedreigd

Eko woonde sinds 2020 in Naples Zoo en de dierentuin noemde hem een groot ambassadeur voor zijn soort. Op de Rode Lijst van de IUCN (International Union for Conservation of Nature), de internationale unie voor natuurbescherming, staat de Maleise tijger als ernstig bedreigd te boek. Volgens het Wereld Natuur Fonds leven er nog minder dan 200 (!) in het wild.

Veroorzaker dood tijger Eko hangt straf boven het hoofd (petitie)
Maleise tijger in Cincinnati Zoo | Foto: Greg Hume/Wikipedia

Wilde dieren horen niet in gevangenschap te leven. Het is onnatuurlijk, gruwelijk en mensen weten het leven in gevangenschap altijd nog erger te maken, zoals in het geval van Eko. Dieren trekken altijd aan het kortste eind.

Bronnen:

Franse dierentuin schiet ontsnapte wolven dood 

©AnimalsToday.nl