Net als bij mensen zijn er in het dierenrijk heel goed vriendschappen mogelijk met andere soorten dan jijzelf. Vriendschap, wederzijds vertrouwen, misschien een samenwerkingsverband; het kan allemaal reden zijn waarom een groep herten in de Verenigde Staten ezel ‘Diesel’ adopteerde.

Verloren ezel Diesel leeft bij groep herten
Verloren ezel Diesel leeft bij groep herten | Foto (cropped): screenshot video Max Fennell/Instagram

Iemand in het noorden van Californië (VS) zag de ezel, die blijkbaar was geadopteerd door een groep herten. Max Fennell was op pad in de Cache Creek Wilderness, toen hij de dieren zag. Hij maakte een video en plaatste deze op Instagram.

Diesel leeft bij elanden

Het is de eerste update over de ezel Diesel, die in 2019 van zijn eigenaars werd gescheiden. Een inwoner van Clear Lake, Dave Drewry, was aan het wandelen met Diesel. De ezel schrok van iets, waardoor hij het bos in rende. Terrie Drewy:

“We denken dat hij geschrokken was van een bergleeuw. Hij is gewoon ontsnapt.”

Dave en zijn vrouw Terrie zochten te voet, in hun auto en met drones in het nabijgelegen gebied, maar Diesel was nergens te bekennen. Het echtpaar zocht wekenlang, samen met vrijwilligers, maar helaas zonder resultaat.
.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Max Fennell (@maxfennell)

Geen teken van ezel

Dave en Terrie wonen op een ranch in de buurt van Auburn met andere dieren. De familie werd erg verdrietig als ze het over ezel Diesel hadden, omdat ze dachten dat hij het niet zou overleven in het wild. Terrie:

“Uiteindelijk gaven we het een beetje op. Er waren gewoon geen tekenen van hem.”

Maar na vijf jaar bleek dat toch anders te zijn. Het tafereel in de video vond plaats op een paar kilometer afstand van de plek waar Diesel in 2019 verdween. In dit gebied komen geen wilde ezels voor. Max Fennell schreef bij zijn video:

“Ik kwam een groep herten tegen die een ezel had geadopteerd. Ik kan er niet over uit om het te zien en ik ben verbaasd dat de ezel er gelukkig en gezond uitziet.”

.

Verloren ezel Diesel leeft bij groep herten
Cache Creek Wilderness | Foto: U.S. Department of the Interior via Wikipedia CC BY-SA 2.0

Dave en Terrie hoorden het nieuws over Diesel en ze vonden het geweldig om hem te zien. Terrie zei tegen CBS News Sacramento:

“Het was verbazingwekkend. Het was alsof we hem eindelijk zagen. Eindelijk weten we dat het goed met hem gaat. Hij leeft zijn beste leven. Hij is gelukkig en gezond. Het was een opluchting.”

.

#GNvdD: Geredde ezels van de slacht vinden forever home

Bijzondere vriendschap

Ze zijn blij dat Diesel gezond is en een nieuwe familie heeft gevonden. Terrie zegt:

“Twee totaal verschillende wezens, maar ze leren met elkaar om te gaan en elkaars familie te zijn. Hij schijnt coyotes te hebben gedood om de kudde te beschermen.”

Diesel was oorspronkelijk een verwilderde ezel die werd geadopteerd door Dave en Terrie via het ‘Bureau of Land Management’. Dat zorgt ervoor dat wilde paarden, ezels en muilezels die in de VS gevonden worden op het ‘platteland’, kunnen worden opgevangen door het publiek.
.

#GNvdD: Bijzondere vriendschap tussen neushoorn en steppezebra

Echt een wilde ezel

Inmiddels heeft het echtpaar nieuwe ezels geadopteerd. Ze zijn niet van plan om Diesel te vangen. Volgens Terrie is Diesel nu ongeveer acht jaar oud, met nog driekwart van zijn leven voor zich, als hij het overleeft. Ze zegt:

“Het zou bijna onmogelijk zijn om hem te vangen. Hij is nu echt een wilde ezel.”

Bronnen:

Mythe ontkracht: haaien kunnen jarenlange vriendschappen sluiten

©AnimalsToday.nl Jane Sauer