Politie Gorinchem heeft vorige week een bezoek gebracht aan het adres van veehandelaar Wim Verhoef, die weigert om twee fjordenpaarden terug te geven aan de rechtmatige eigenaresse, Rianne Boer. De paarden staan niet meer in de schuur waar ze eerder door hem waren ondergebracht. Waar ze wel zijn wil Verhoef niet zeggen, maar hij beweert ze nog wel in zijn bezit te hebben. De politie schijnt het hier voorlopig bij te laten.

fjordenpaarden
De vieze donkere stal waar de fjordenpaarden stonden | Foto (van foto): Rianne Boer

Inmiddels is er door de advocaat van Rianne Boer een dagvaarding naar Verhoef uitgegaan. Hij dient zich te verantwoorden in een rechtszitting op 6 november aanstaande. Verhoef is de mogelijkheid geboden de paarden terug te geven voor 25 oktober, maar heeft van deze gelegenheid geen gebruik gemaakt.

Vieze stal
Het is een vreselijk getouwtrek over de rug van de twee oudere merries. Deze fjordenpaardjes hebben hun hele leven vrij buiten gelopen en stonden sinds eind augustus in een donkere, vieze stal zonder enige vorm van bodembedekking. Of ze verder goed verzorgd werden was en blijft de vraag.

In natuurgebied De Middelwaard bij Vianen liepen onder andere de Schotse hooglanders, schapen en fjordenpaarden van Jaap Clements, een hobbyboer. Door de inzet van deze dieren, in plaats van het in één keer maaien van het gebied, werd een grotere afwisseling in de vegetatie verkregen.

fjordenpaarden
Betere tijden in De Middelwaard | Foto: Rianne Boer

Inmiddels zijn deze dieren, waar ook veel bezoekers van het gebied plezier aan beleefden, weg uit De Middelwaard. Per 1 mei van dit jaar werd de pacht door Het Utrechts Landschap overgedaan naar Wim Verhoef, een veehandelaar uit Lexmond. Hier ontstonden de problemen. Verhoef, een veehandelaar in schapen, koeien en paarden, heeft zichzelf de twee fjordenmerries van 19 en 22 jaar oud toegeëigend.

Goede oude dag
De bedoeling van oud-eigenaar Clements en de nieuwe eigenaar Rianne Boer is deze merries een goede oude dag te geven en Rianne heeft daar inmiddels een oplossing voor gevonden. Maar veehandelaar Verhoef weigert om mee te werken en doet alsof de paarden van hem zijn.

Lees ook onze eerdere publicatie over het lot van deze twee fjordenpaarden.

©AnimalsToday.nl Ildiko Bischot