Ben je extreem bang voor spinnen? Dan ben je niet de enige en heb je last van arachnofobie. De man in het filmpje waarmee we het weekend ingaan is werkelijk doodsbang voor een flinke spin in zijn badkamer. Maar in plaats van het dier met een krant dood te meppen probeert hij de forse achtpoter koste wat kost te vangen, om hem buiten weer vrij te laten.

spin
Toegegeven, hij is best groot | Foto: screenshot video The Dodo/YouTube

De man in het filmpje is een ruige gast. Zijn rug zit vol met tatoeages en hij zegt doorlopend f*ck. Maar als het op spinnen aankomt heeft hij een klein hartje. Of eigenlijk juist niet. Hij blijkt een groot hart voor dieren te hebben, want nadat hij de behoorlijk grote spin in de badkamer ontdekt besluit hij hem of haar te vangen:

“Kom op jongen, ik wil je niet doodmaken, daarvoor heb ik teveel respect voor je.”

Moedig
Gewapend met een bekertje en later een bakje benadert hij de spin heel voorzichtig. Maar zodra hij in de buurt komt loopt de spin snel weg, alleen overtroffen in snelheid door de terugtrekkende beweging van de man. Maar hij zet door, wat gerust moedig genoemd kan worden als je bang bent voor spinnen.

Meerdere pogingen falen en even lijkt het erop dat de spin ervandoor is gegaan. Hij zit op dat moment echter buiten beeld, en bij een nieuwe poging schrikt de man voor de zoveelste keer zo heftig van het dier dat hij het plastic bakje laat vallen. Wonder boven wonder landt het op de badkamervloer over de spin heen, waarna het dier ongedeerd naar buiten gebracht kan worden.

spin
Ook van de grijze huisspin heb je niets te vrezen | Foto: Bart van Riel/Animals Today

Angst ongegrond
We willen deze video graag met jullie delen, omdat – zeker in Nederland – de angst voor spinnen ongegrond is. De theorie is dat veel mensen bang zijn voor deze wonderlijke dieren omdat ze net teveel poten hebben, of natuurlijk omdat ze vrezen voor een spinnenbeet. Maar van de 50.000 beschreven spinnensoorten is er slechts een handvol waarvan de beet echt gevaarlijk kan zijn voor mensen. Geen van deze soorten komt in Nederland of België voor. Het is alleen even oppassen met de grote oeverspin. Daarvan is de beet pijnlijk als een wespensteek, evenals die van de roodwitte celspin.

Het is lastig te zien om wat voor spin het gaat in het filmpje, dus misschien is de angst van de man niet helemaal ongegrond. Wel kunnen we zeggen dat spinnen doorgaans banger zijn voor jou dan jij voor de spin. Bovendien vangen ze in huis ook plaagdieren als vliegen en muggen, waardoor we ze het beste gewoon kunnen laten zitten. Of zoals de man overgaan tot een moedige en diervriendelijke aanpak.

Bekijk de man en spin in actie:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Bron: The Dodo/YouTube ©AnimalsToday.nl Bart van Riel