Samen met oud-dolfijnentrainer Ric O’Barry’s Dolphin Project is Een DIER Een VRIEND gestart met een internationale Valentijn-campagne om deze week in de aanloop naar Valentijnsdag Japan te vragen hun hart te tonen en te stoppen met de bloedige slachtpartij van dolfijnen bij Taiji. Een DIER Een VRIEND vertegenwoordigt in Nederland de wereldwijde campagne tegen de oneervolle dolfijnenjacht door Japan.

valentijnscampagne
Een groep witsgestreepte dolfijnen werd eind van de week in Taiji gevangen en gedood | ©Dolphin Project

Ric O’Barry’s Dolphin Project en Een DIER Een VRIEND verspreiden een Valentijnwens aan Japan die dierenvrienden wereldwijd zelf kunnen printen als Valentijnprotestposter waarmee men bij Japanse ambassades in eigen land kan staan, of als Valentijnkaarten aan lokale Japanse ambassades kunnen worden gestuurd, per post, email en via social media.

In Nederland zijn de downloadbare Valentijnkaarten te vinden op de website Taiji.diervriendelijk.nl. Dierenvrienden wereldwijd kunnen die zelf uitprinten en opsturen en zo hun Valentijnwens laten weten aan de overheid van Japan. Ook bij de Japanse ambassade in Den Haag (Tobias Asserlaan 5, 2517 KC Den Haag) zullen dierenvrienden regelmatig met een Valentijnposter staan komende Valentijnweek.

In Taiji, Japan, vinden nog ieder jaar wrede drijfjachten op dolfijnen plaats, die al tijden wereldwijd veel stof doen opwaaien. Tijdens deze jacht worden honderden dieren tegelijk afgeslacht voor hun vlees; terwijl de mooiste, jonge dieren ertussenuit worden gepikt om verkocht te worden aan dolfinaria over heel de wereld. Namens de dolfinaria staan personen aan de kust te kijken welke dolfijnen zij willen hebben waarna de massaslachting begint. De dieren worden door dolfinaria gekocht om de rest van hun leven in gevangenschap door te brengen en gedwongen kunstjes uit te voeren. Dolfinarium Harderwijk heeft in het verleden ook van deze wildvangst gekocht.

Ric O’Barry, de oprichter van Ric O’Barry’s Dolphin Project, was één van de eerste dolfijnentrainers ter wereld en trainde zelf de dolfijnen van de TV-serie Flipper toen hij in de jaren “60 in dienst was bij het Miami Seaquarium. Toen Kathy, die het grootste deel van de tijd Flipper speelde, in zijn armen zelfmoord pleegde realiseerde O’Barry zich dat het vangen en trainen van dolfijnen om domme trucs voor mensen uit te voeren, verkeerd is. Vanaf dat moment wist O’Barry wat hij met de rest van zijn leven ging doen: op de eerste Earth Day in 1970 lanceerde hij een vurige campagne tegen de miljardenindustrie die achter het leed van dolfijnen schuilt – en het Dolphin Project was een feit. In 2009 kwam O’Barry’s Oscar-winnende documentaire The Cove uit, die de dolfijnenslachtingen in Japan blootlegde en internationaal voor veel ophef zorgde.

1 september jl. is wederom een nieuw seizoen (2019-2020) gestart van 6 maanden. In Taiji vinden deze wrede drijfjachten op dolfijnen ieder jaar opnieuw plaats, die al tijden wereldwijd veel stof doen opwaaien. Tijdens de jacht worden ieder jaar opnieuw honderden dolfijnen afgeslacht voor hun vlees; terwijl de mooiste, jonge dieren ertussenuit worden gepikt om verkocht te worden aan dolfinaria over de wereld. Ric O’Barry:

“Hele families worden naar het ondiepe deel van de baai gedreven en moeders van hun kinderen gescheiden, en daar vervolgens bruut afgeslacht, waardoor het water in de baai zoals ieder jaar rood kleurt.”

Persbericht: