Naast shelter Best Friends nabij Kiev, zijn er zeker nog twee andere opvangcentra aangevallen. Voor zover bekend zijn de meeste dieren gered. Verder omringen Russische troepen momenteel opvang Sirius waardoor deze onbereikbaar is. Gelukkig is het niet gebombardeerd of beschoten. Dankzij de hulp van de lokale bevolking is er eten beschikbaar voor de asieldieren. 

opvangcentra
Update Oekraïne: meerdere opvangcentra aangevallen, meeste dieren gered | Foto: Shelter Sirius

Shelter Gostomel in Kiev meldt op instagram al drie keer beschoten te zijn deze week. De vrijwilligers hebben het zwaar, maar de dieren zijn niet alleen. Gisteren in Instagram stories was in een video te zien hoe er vanuit de opvang continu schoten te horen zijn. De shelter bevindt zich in een gebied waar momenteel zwaar gevochten wordt.

https://twitter.com/GvanKeulen/status/1499363178135924738

Dreiging opvangcentra

Stichting WereldAsielen bracht Animals Today vandaag op de hoogte van de situatie in Gostomel. Projectmedewerker Winan Hoekstra:

“Asiel Gostomel bevindt zich in de buitenwijk van Kiev. Er zijn daar 800 honden en zo’n 80 katten.”

Deze week is er een bom in het asiel ingeslagen. Voor zover WereldAsielen weet, zijn er geen gewonden. Er is wel veel materiële schade, vooral aan een gebouw waarvan de ruiten zijn gesprongen. Er is geen elektriciteit, wat het contact met de buitenwereld bemoeilijkt. De mensen in het asiel kunnen hun telefoons niet opladen. Maar dat is niet het enige probleem. De waterput waar het asiel water vandaan haalt, werkt op elektriciteit. Deze is nu dus onbruikbaar. Gelukkig regent het en kunnen ze dit water opvangen. Daarnaast ligt er sneeuw, die ze kunnen smelten. Het asiel heeft houtkachels en grote ketels waarmee ze warm eten voor de dieren bereiden en zichzelf warm kunnen houden. Helaas is er nog maar voor 1 of 2 dagen voer voor de honden en katten.

Hoekstra:

“We maken ons erg zorgen om het asiel. Er zijn diverse honden overleden door de stress en er is momenteel geen elektriciteit. Vrijwilligers proberen zoveel mogelijk voer op te kopen in lokale winkels.”

Asiel Gostomel meldt vandaag op Facebook momenteel voedsel te hebben:

“Onze engel van gisteren! Hij bracht 24 zakken voer naar het asiel, zacht voer voor katten voor twee of drie dagen en wat voer voor mensen. Moge God zulke helden redden!”

Opvang Best Friends

In het asiel Best Friends zijn, waar ook een bom viel, de meeste dieren gered. Echter, omdat de asieldieren geëvacueerd moesten worden naar een nabijgelegen veld, is een deel van de katten en honden weggelopen. Ook de wolven zijn weg.

Helaas plaatste Best Friends vanmiddag op Instagram verontrustend nieuws:

“We kregen eerst goed nieuws, daarna verschrikkelijk nieuws. De shelter is opnieuw beschoten. De kennels met puppy’s en jonge honden zijn afgebrand. Ze zijn overleden. In de ochtend hebben we iedereen gevoed die we konden. Nu is de opvang terug in de vuurzone. Niemand zal er kunnen komen.”

We wachten op meer nieuws over asiel Best Friends. We weten dat er nog een derde asiel is aangevallen, maar onze bronnen hebben nog niet kunnen bevestigen hoe de situatie is.

Slachtoffers door bom op dierenopvang Best Friends bij Kiev

Opvang Sirius

Sirius, de grootste opvang van honden en katten van Oekraïne in Kiev, heeft het ook moeilijk. Het is momenteel onmogelijk om de opvang per auto te bereiken, omdat deze omsingeld is door Russische tanks. Er is voldoende voedsel tot maandag, dankzij hulp van de mensen die dichtbij de opvang wonen. De lokale bevolking heeft onder meer granen, peulvruchten, aardappelen en hondensnoepjes gebracht.

https://twitter.com/KarenSoeters/status/1499438900191936513

Het crisisteam van House of Animals heeft dagelijks contact met vrijwilligers van Sirius. We hebben een deel van de donaties naar Sirius over kunnen maken. In de tussentijd hebben ze ons bevestigd het geld te hebben ontvangen. Dat is mooi, voor wanneer de mogelijkheid zich voordoet om voedsel en medicijnen te kopen. We zijn alle opties aan het bekijken om voedsel, medicijnen en benzine naar de opvang te brengen. Dit is momenteel erg lastig, omdat alle mogelijke routes naar Sirius onder controle staan van Russische troepen. De lokale bevolking die voedsel en goederen brengt neemt een enorm risico: ze zijn meerdere keren beschoten. Maar ondanks alle gevaren helpen ze daar waar mogelijk. De hoop is nu dat er een “humanitaire corridor” komt, maar dit hangt volledig af van de uitkomst in de onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne.

Update Instagram shelter Sirius in Kiev

Er zijn momenteel 3.165 honden en 218 katten in de opvang. Sommige zijn gewond geraakt: de dieren raken in paniek door de beschietingen en proberen los te breken. Ook zijn de dieren in gewicht afgenomen. Alle 23 medewerkers zijn ongedeerd en zorgen voor de dieren in Sirius.

Fake News

Gisteren kreeg House of Animals een verontrustend bericht. De burgemeester van Kiev zou opdracht hebben gegeven om alle asieldieren in de hoofdstad in te laten inslapen. Logistiek gezien een onmogelijke taak, aangezien het lastig is om goederen naar de asielen te brengen. Gelukkig bleek het om fake news te gaan. Zowel Winan Hoekstra als onze contacten in Oekraïne bevestigen dat deze opdracht van de burgemeester vrijwel zeker niet waar is.

Hulp voor Oekraïne

Inmiddels hebben we 200.000 euro aan donaties ontvangen. We zijn zeer dankbaar voor dit bedrag, want hiermee kunnen we Sirius en andere asielen in Oekraïne helpen. Het crisisteam van House of Animals is continu in contact met vrijwilligers in Oekraïne en organisaties in Nederland om hulp te regelen. We weten dat een aantal opvangcentra het erg zwaar hebben en dringend hulp behoeven. We werken aan verschillende opties om de dieren zo snel mogelijk te helpen. In ieder geval hebben we aan de grens in Polen en ook in Oekraïne twee opslagplaatsen waar we voedsel en medicijnen kunnen opslaan. Zo snel het mogelijk is om door Oekraïne te reizen, zullen we de goederen naar de shelters brengen. Steun onze noodactie voor de asieldieren in Oekraïne door een donatie te doen!

Karen’s blog: Dit is oorlog, geen natuurramp

©AnimalsToday.nl / House of Animals Estefania Pampin Zuidmeer