Het is moeilijk voor te stellen maar toen reuzenschildpad Jonathan werd geboren regeerde Koning Willem I in de Lage Landen, werd de eerste Belgische koning Leopold gekroond en startte in Nederlands-Indië het Cultuurstelsel. Deze maand wordt hij 190. Hij was al een tijdje het oudste nog levende landdier, maar nu is hij ook officieel de oudste schildpad ooit.

reuzenschildpad
Hiep hiep hoera, reuzenschildpad Jonathan wordt 190 jaar oud! | Foto: Pixabay

Jonathan is waarschijnlijk geboren op de Seychellen, een eilandengroep in de Indische Oceaan ten westen van het Afrikaanse continent. Maar daar is hij niet gebleven. Op relatief jonge leeftijd verhuisde hij naar het eiland St. Helena, het Britse gewest aan de oostkant van Afrika dat beroemd is als de plek waar Napoleon Bonaparte de laatste jaren van zijn ballingschap doorbracht. Jonathan woont samen met zijn kompanen reuzenschildpadden David, Emma en Fred in de tuin van het Plantation House, de ambtswoning van de gouverneur. Jonathan heeft gedurende zijn lange verblijf een indrukwekkende stoet van 32 gouverneurs zien komen en gaan.

Geschatte leeftijd

Het is niet helemaal zeker dat Jonathan in 1832 is geboren. Wetenschappers zijn tot die schatting gekomen op basis van een foto uit 1882. Daarop staat de eerste Britse gouverneur Sir William Gray-Wilson, trotse ontvanger van een geschenk: de volwassen reuzenschildpad Jonathan. Op de foto lijkt Jonathan vijftig jaar oud te zijn. Matt Joshua, hoofd toerisme op St. Helena:

“We weten niet hoe oud Jonathan precies is, misschien is hij al 200 jaar oud. Wie zal het zeggen.”

Het rustige tuinleven

Tijdens Jonathans leven is veel gebeurd – oorlogen werden gevoerd, de gloeilamp, fotografie, luchtvaart en internet werden uitgevonden, de mens landde op de maan – maar zijn leven is grotendeels rustig verlopen. Er gaan verhalen rond dat Jonathan in zijn jonge jaren nogal eens onrust stookte door croquetwedstrijden te verstoren of zich te verschansen onder de tafels bij theekransjes. Inmiddels concentreert hij zich op zijn drie favoriete bezigheden: eten, slapen en paren. Nu hij ouder is, en zijn zicht en reuk zijn afgenomen, wordt hij met de hand gevoerd. Hij eet het liefste kolen, komkommers, wortels, appels en ander fruit dat in het seizoen is.

Gezondheid

Dierenarts Joe Hollins is tevreden over de gezondheid van Jonathan. Hij hoort nog prima en zit vol energie.

“Jonathan ligt op mooie dagen graag met uitgestrekte nek en poten in de zon. Bij frisser weer graaft hij een beschut plekje in het gras of onder afgevallen bladeren. Zo brengt hij de dag comfortabel door.”

Emma en Fred

Jonathans libido is ook nog prima in orde. Hij paart graag een potje met de andere reuzenlandschildpadden die in de tuin van de ambtswoning leven. Vooral Emma en Fred brengen zijn zinnen op gang. Waar men jaren dacht dat Jonathan zijn oog had laten vallen op twee vriendinnen, Emma en Frederica, kwam de dierenarts er enkele jaren terug bij toeval achter dat Frederica eigenlijk een Fred was. Zoals wel vaker in de dierenwereld maakt het geslacht van zijn partner Jonathan niet uit, als hij of zijn maar lief is en er ook iets in ziet.

 

Festiviteiten

Ook bij toeristen en eilandbewoners is Jonathan geliefd. Als beroemde bewoner wordt hij op handen gedragen. Later dit jaar worden festiviteiten gepland om St. Helena’s oudste inwoner te vieren. Er komt een serie postzegels, en bezoekers die hem dit jaar komen feliciteren krijgen als aandenken een foto van zijn eerste waargenomen voetafdruk.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Laura Lancée