Eerder schreef PiepVandaag.nl over een ongeval met een biggentransport dat op 3 juni jl.  200 biggetjes het leven heeft gekost. Meer dan duizend kleine varkentjes waren onderweg van Nederland naar Spanje waar ze zouden worden vetgemest en geslacht.

biggentransport
Ongevallen met veetransport zijn komen vaker voor | Foto: Eyes on Animals

Het ongeval gebeurde in Frankrijk, net voor de Pyreneeën. Vermoedelijk reed de chauffeur van transportbedrijf Jeroen Van Oort te snel in de bocht, waardoor het gevaarte kantelde en in de berm belandde. De bestemming was exporteur Wim Brouwers, woonachtig in Spanje. Eyes On Animals meldt dat de weg waarop de chauffeur zich bevond weliswaar korter, maar ook veel gevaarlijker is dan de gebruikelijke route. Zowel exporteur als transporteur zijn hiervan op de hoogte, maar als de levens van de dieren worden afgewogen tegen tijds- en geldwinst van mensen, dan trekken de dieren helaas aan het kortste eind.

Aangezien het hier om vele dierenlevens gaat, moet er verantwoordelijkheid worden genomen. Bedrijven mogen geen roekeloze risico’s nemen met bewuste, voelende dieren enkel om meer geld te verdienen. Eyes On Animals zal ernaar streven dit te laten stoppen. Met de hulp van NVWA die op de hoogte is van de routes via het reisjournaal, zullen ze erop staan dat deze route niet langer wordt toegelaten.

Bron ©PiepVandaag.nl Bram Vogels