Dezelfde stieren die rennen in de straten van Pamplona worden later op dezelfde dag gedood in de arena, tijdens een stierengevecht. Toeristen die meelopen in het stierenrennen dragen bij aan het leed van deze stieren. Dit is de boodschap van een nieuwe video van het Spaanse platform La Tortura no es Cultura (marteling is geen cultuur), gesponsord door Animal Guardians en gesteund door de grootste Europese organisaties voor de bescherming van dieren: CAS International, World Animal Protection, PETA, HSI en andere leden van het Internationale Netwerk tegen het Stierenvechten dat meer dan 100 dierenwelzijnsorganisaties omvat. De video is hier beschikbaar en wordt verspreid in Europa, Noord-Amerika en Azië om een einde te maken aan dit bloedige spektakel.

stierenrennen
Video: wreedheid van Stierenrennen Pamplona in beeld | Foto: Chema Concellon / Foter / CC BY-NC-ND

Dirk Jan Verdonk van World Animal Protection in Nederland zegt het volgende over de stierenrennen:

“Veel van de kick-zoekende mannen die naar Pamplona komen om mee te rennen met de stieren weten niet dat ze meedoen aan een festiviteit die het martelen en doden van deze magnifieke dieren viert, en als ze het wisten dan zouden ze waarschijnlijk de andere kant op rennen.”

Marius Kolff, directeur van CAS International, zegt het volgende over de Europese subsidies:

“Een einde maken aan het martelen van dieren in Spanje is niet alleen een zaak van de Spanjaarden. Meer dan 150 miljoen euro aan subsidies afkomstig van de Europese Unie wordt jaarlijks in de stierenvechtsector gestoken, en dit, samen met de nieuwsgierigheid van toeristen van over de hele wereld, maakt het mogelijk dat dit wrede spektakel maar doorgaat.”

Zoals te zien in de video wordt iedere stier die gebruikt wordt bij een stierengevecht eerst meerdere malen gestoken en gespietst voordat de matador de ruggengraat van het dier doorsteekt met een dolk. Soms geeft de stier zijn eigen bloed over voordat de dolk eraan te pas komt.

De interesse in het stierenvechten is al jarenlang aan het afnemen, bezoekersaantallen lopen terug en steeds meer arena’s sluiten hun deuren. De industrie overleeft alleen dankzij de enorme subsidies en toeristen die nietsvermoedend bijdragen aan deze evenementen. Een recent onderzoek wees uit dat 76 procent van de Spanjaarden geen interesse heeft in het stierenvechten.

Persbericht CAS International en World Animal Protection