Het IFAW heeft het afgelopen jaar met succes drie Amoertijgers uitgezet de Russische wildernis. De vrijlating van deze dieren maakt deel uit van de grootste uitzetting van deze tijgersoort ooit en kan de terugkeer van de soort in het verre oosten van Rusland betekenen.

tijgertelling
Foto credit: Tambako the Jaguar via Compfight cc

De drie tijgers, Ilona, Borya en Kuzya, werden gered nadat hun moeders waren gedood door stropers. Maandenlang werden de wezen verzorgd en uiteindelijk zijn ze uitgezet door het International Fund for Animal Welfare (IFAW), Special Inspection Tiger, A.N. Severtsov Institute of Ecology and Evolution, the Russian Academy of Sciences, Phoenix Fund, en the Wildlife Conservation Society (WCS).

Er leven in het wild nog maar 360 Amoertijgers (of Siberische tijgers). Daarom is deze uitzetting niet alleen ontzettend belangrijk voor de drie wezen met de kans een nieuw leven te beginnen, maar ook voor het bestaan van de hele tijgersoort. In het filmpje is te zien hoe de tijgers voorbereid worden op hun vrijlating en uiteindelijk de vrijheid tegemoet rennen. Om de tijgers goed in de gaten te houden hebben ze een halsband met gps-zender om. Op deze manier kunnen de wetenschappers van het IFAW ze met behulp van satellietsignalen blijven volgen.

Bekijk hier de beelden van de vrijlating: 

Bron: IFAW ©PiepVandaag.nl Jasper Kromdijk