In het dorp Ingen in de Betuwe heeft de NVWA vanmiddag bij een woonhuis een inval gedaan en daar vijf schapen aangetroffen die illegaal onverdoofd geslacht waren voor het offerfeest. Twee schapen waren er nog in leven, hun hals was al kaalgeschoren ter voorbereiding om hun keel door te snijden. De oormerken van de schapen waren verwijderd.

offerschapen
Twee offerschapen gered van illegale slacht | Foto: Comité Dierennoodhulp

De NVWA heeft contact opgenomen met Comité Dierennoodhulp om de twee schapen waarvan afstand werd gedaan te komen halen en naar een van hun opvangen te brengen. De schapen die erg bang waren zijn inmiddels in hun opvangplek bij Landgoed De Peerdegaerdt gearriveerd in Strijen. In de opvang gaan de schapen drie weken in quarantaine en worden ze grondig onderzocht door een NVWA-dierenarts. Als na drie weken de NVWA-dierenarts constateert dat de schapen gezond zijn mogen ze herplaatst worden. Zij komen dan te wonen bij dierenvrienden waar ze nooit meer het risico lopen geslacht te worden. Comité Dierennoodhulp vindt het bijzonder treurig dat er vijf schapen niet gered konden worden, maar is daarentegen erg blij dat de twee nog levende schapen nu echt gered zijn en een mooi en lang leven tegemoet gaan.

Offerschapen
Foto: Comité Dierennoodhulp

Ook dit jaar heeft Comité Dierennoodhulp afspraken kunnen maken met de NVWA en de politie om offerdieren zoals schapen en geiten op te mogen vangen. Comité Dierennoodhulp is voor de NVWA en de politie in de offerfeestperiode 24 uur per dag telefonisch bereikbaar. Dierenvrienden staan de komende dagen 24 uur klaar om na een telefoontje van het Comité te helpen met het vervoer naar de opvangplekken waar de dieren eerst in quarantaine gaan en door een NVWA- dierenarts op hun gezondheid worden gecheckt. Comité Dierennoodhulp hoopt op deze manier van de illegale slacht geredde dieren het leven te kunnen schenken waar deze dieren recht op hebben.

Let op illegale slacht van offerdieren!

Voor 2019 werden de door de NVWA van illegale slacht aangetroffen schapen en geiten, waarvan de oormerken waren verwijderd, op kosten van de verdachte naar het slachthuis gebracht en aldaar geslacht en vernietigd. Comité Dierennoodhulp vond dit niet te verteren en is destijds het gesprek met de NVWA aangegaan wat resulteerde in het mogelijk maken van deze optie. Zodra de verdachte nu afstand doet heeft hij de kosten van vervoer en vernietigen niet en zullen de dieren niet meer in de voedselketen terecht komen. Dat laatste is geen punt want de dieren zullen zodra ze gezond verklaard zijn na hun quarantaineperiode door Comité Dierennoodhulp ondergebracht worden bij mensen die van dieren houden.

Comité Dierennoodhulp hoopt in samenwerking met de politie en de NVWA met dit diervriendelijke initiatief een sluitende oplossing te hebben gevonden om dieren die onderdeel zijn van strafbare feiten een nieuw leven te kunnen geven.

Bron:

Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.