Turkish Airlines en Turkish Cargo blijken een belangrijke schakel in de illegale handel in wilde dieren. Onderzoek van dierbeschermingsorganisatie World Animal Protection wijst uit dat de luchtvaartmaatschappij door stropers wordt gebruikt om illegaal gevangen grijze roodstaartpapegaaien vanuit de Democratische Republiek Congo, Nigeria en Mali naar het Midden-Oosten en Azië te vervoeren – waar de overlevenden als huisdieren eindigen in een kooi.

dierensmokkel
Turkish Airlines sluit ogen voor dierensmokkel | Foto: shanlung Flickr via Compfight cc

Turkish Airlines, die naar 121 landen vliegt en daarmee een grote speler in de markt is, doet niets om de dierensmokkel op haar vluchten aan te pakken. World Animal Protection dringt er daarom bij de luchtvaartmaatschappij op aan direct te stoppen met het transporteren van álle vogelsoorten.

De luchtvaartmaatschappij beloofde meerdere malen publiekelijk de strijd aan te gaan met illegale handel in wilde dieren. Zo ondertekende het bedrijf in 2017 de ‘United for Wildlife Transport Taskforce Buckingham Palace Declaration’. Concrete onderscheppingen tonen aan dat de luchtvaartmaatschappij hierin faalt en er via haar vliegtuigen illegaal gevangen wilde dieren worden vervoerd.

Transport bedreigde vogels

Campagnemanager bij World Animal Protection Karin Bilo:

“Recent nog ging het mis bij Turkish Airlines. In augustus 2018 vervoerde de maatschappij illegaal een groep Afrikaanse grijze roodstaartpapegaaien van Congo naar Koeweit via Istanbul. Meer dan zestig dieren overleefden de vlucht niet; ze bleken bij aankomst te zijn overleden. En dit incident staat zeker niet op zich. In januari 2018 werden ook al 340 papegaaien onderschept.”

“World Animal Protection roept daarom Turkish Airlines en Cargo op het transport van alle vogelsoorten direct te staken, totdat er wederzijds vertrouwen is dat er geen Afrikaanse grijze roodstaartpapegaaien of andere bedreigde vogels met hun vliegtuigen worden vervoerd.”

De internationale dierenbeschermingsorganisatie heeft meerdere malen bij Turkish Airlines aangedrongen op actie, maar het bedrijf gaf geen gehoor. Met publieke druk wordt Turkish Airlines alsnog op haar verantwoordelijkheid gewezen, waarna maatregelen niet kunnen uitblijven.

Handel in exotische huisdieren

Miljoenen wilde dieren, waaronder papegaaien, worden uit het wild gehaald en op transport gezet om vervolgens te worden verkocht als exotisch huisdier. De handel in wilde dieren, gedreven door de groeiende vraag naar exotische huisdieren, heeft een verwoestend effect op wilde populaties. Deze handel is na drugs- en wapenhandel en mensensmokkel het meest lucratief voor criminelen.

Uit videobeelden blijkt bovendien dat de dieren op wrede wijze worden gevangen. Zo worden ‘lokpapegaaien’ ingezet om soortgenoten te lokken. De papegaai wordt vastgemaakt aan een net en krijst het uit van angst. Daarmee lokt hij soortgenoten naar met lijm besmeurde boomtakken, waar de wilde vogels aan blijven kleven. De vleugels van de gevangen papegaaien worden bruut afgehakt, zodat ze niet kunnen ontsnappen, waarna de dieren op transport worden gezet. De vogels worden hiervoor in kratten gestopt – waarin ze amper kunnen ademen of bewegen. Twee derde overlijdt al tussen vangst en verkoop, door verstikking, verdrukking, stress, ziektes of verwondingen.

Help mee wilde dieren te beschermen door ze in het wild te laten – waar ze thuishoren. Roep Turkish Airlines op om te stoppen met het vervoeren van vogels.

Persbericht World Animal Protection