Het Noordpoolijs smelt sneller dan ooit. De ijsmassa is tussen 1987 en 2013 aanzienlijk veranderd. Vooral meerjarig ijs is verdwenen. Dit ijs is veel dikker en overleeft een smeltperiode makkelijker. Meerjarig ijs kan zo negen jaar meegaan.

Onderstaande video laat in een timelapse zien hoe het Noordpoolijs in de afgelopen decennia is afgenomen. En in de video is te zien dat het dikke, meerjarige ijs (wit van kleur) afneemt. Jong ijs (donker van kleur in de video) maakt minder kans de zomer te overleven.

Volgens de Amerikaanse overheidsinstantie National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), die zich bezighoudt met meteorologie en oceanografie, het afnemen van Noordpoolijs te wijten aan een combinatie van warmer klimaat, wind en oceaanstromingen. En voorlopig blijft het ijs nog wel smelten. Volgens een studie van de Universiteit van Californië is het smeltseizoen sinds 1979 met een maand.

Bron: De Morgen ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.