Surabaya Zoo, ook wel de ‘dierentuin des doods’ genoemd, heeft opnieuw een slachtoffer gemaakt. De 16-jarige tijger Rama is onder de ogen van ‘verzorgers’ gestorven aan een hartkwaal. Deze dierentuin op Java is berucht om de slechte verzorging van zijn bewoners, maar ondanks wereldwijd aandringen laten zowel directie als autoriteiten deze hel voor dieren gewoon voortbestaan.

tijger Rama
Tijger Rama | Foto: ©Handout

Rama was een Sumatraanse tijger, een soort die bedreigd wordt met uitsterven. Het dier leed aan allerlei kwalen, had een slecht gebit en in de laatste weken een lelijke hoest. Volgens een woordvoerder van de Surabaya Zoo is Rama gestorven door een ‘natuurlijke oorzaak’ en heeft men ‘alles gedaan wat mogelijk was om de nodige zorg te verlenen’.

Speelbal
Dat de uitspraken van de woordvoerder gezien mogen worden als een leugen blijkt uit het feit dat deze dierentuin des doods al zeker honderd vroegtijdig gestorven dieren op zijn geweten heeft. Het ontbreekt aan iedere vorm van goede zorg, de dieren wonen in veel te krappe en smerige hokken, krijgen onvoldoende en slecht voedsel en zijn een speelbal van commerciële belangen. Door de vele kritiek op de dierentuin is het beheer een tijd terug in handen gekomen van de lokale autoriteiten, maar dit heeft geen enkele verbetering opgeleverd voor de dieren.

Inteelt
Surabaya Zoo dateert al van een eeuw geleden, toen Indonesië nog een Nederlandse kolonie was. In al die tijd is er nauwelijks verbetering aangebracht om de bewoners op enige wijze een redelijke leefomgeving te bieden. Sommige dieren sterven letterlijk een hongerdood, zoals vorig jaar met tijger Melani het geval was. Ook een giraffe legde om diezelfde reden het loodje. Bij het fokprogramma worden dieren uit de eigen dierentuin gebruikt, waardoor er ook veel inteelt voorkomt, met alle zwakheden die daaruit voortvloeien.

Schandvlek
Ondanks meerdere petities, onder meer van PETA en op Change.org, is Surabaya Zoo nog altijd open. Het is in onze ogen vrijwel onmogelijk dat bezoekers er naartoe gaan voor hun plezier, want de dieren die ze bekijken leven een in-en-in triest bestaan. Maar helaas lijkt het erop dat het de bezoekers aan iedere vorm van gezond verstand en/of fatsoen ontbreekt. Want wie de onderstaande beelden ziet (ontdaan van commentaar) begrijpt niet dat een dergelijke schandvlek in de dierentuinwereld en voor Indonesië als land nog altijd bestaat.

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel