Ondanks steeds luider wereldwijd protest tegen gevangenschap van walvisachtigen, opent binnenkort een nieuw dolfinarium zijn deuren, in Phuket, Thailand. Vijf dolfijnen en twee zeehonden arriveerden afgelopen week vanuit de Oekraïne en verblijven momenteel in quarantaine. Er zijn aanwijzingen dat de dolfijnen slachtoffer zijn van de beruchte drijfjacht in het Japanse Taiji.

Phuket
Foto credit: Bryce Bradford via Compfight cc

Het Nemo-dolfinarium in Phuket zegt alle vergunningen te hebben om de zeven zeezoogdieren uit de Oekraïne te importeren. General manager Supreecha Suthamanondh:

“Dit aquarium fungeert niet alleen als toeristische trekpleister voor Thai en buitenlanders, maar het wordt ook een leercentrum en onderzoeksfaciliteit. Ik wilde dit niet publiekelijk bekendmaken tot alles geregeld was, maar alle processen zijn nu rond en goedgekeurd door de afdeling Visserij van Phuket.”

Na een inspectie door de beambten gaat het dolfinarium open, mits de dieren in goede gezondheid verkeren.

Directeur van de afdeling Visserij van de vestiging in Phuket, Pisanut Ana-Nan, bevestigt dat men op de hoogte is van de aankomst van de dieren en geeft aan dat de import voldoet aan de reglementen van het CITES-verdrag.

Supreecha Suthamanondh vertelde aan The Phuket News:

“Ik begrijp de zorgen van natuurbeschermers, maar al deze dieren zijn geboren in gevangenschap. Ze komen niet uit het wild en hebben training en verzorging nodig.”

Toch is het zeer de vraag of alle vijf dolfijnen in gevangenschap zijn geboren of juist tijdens de beruchte dolfijnjacht in Taiji zijn gevangen. Nemo is een franchise onderneming. Phuket Aqua Co Ltd kocht de dieren van Nerum LCC, de eigenaar van de Nemo-dolfinaria waarvan er in de Oekraïne maar liefst 30 zijn. De krant The Dumskaya uit Odessa berichtte op 6 oktober dat een vliegtuig met meerdere dolfijnen aan boord vanuit Odessa vertrok naar ‘een Aziatisch land’. De krant publiceerde kopieën van Japanse exportdocumenten uit 2010 en 2013, op naam van Dolphin Base Corporation in Taiji-cho, waarop Nerum LCC als importeur wordt benoemd.

Dierenwelzijnsorganisaties, waaronder Sea Shepherd en Earth Island Institute, hebben actie gevoerd tegen de komst van het dolfinarium, maar helaas zonder succes. Protesten gaan door, volg de Facebookpagina Phuket Says No to Dolphin Shows voor het laatste nieuws.


Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde