Bij een appartement op de campus van de Hogere Zeevaartschool op het Waddeneiland Terschelling is vorige week een dode zeehond aangetroffen. Dit meldt Kustnieuws Nederland & Europa na het ontdekken van een bericht op sociale media. Wat er precies met het diertje gebeurd is, is niet duidelijk, maar iemand heeft het lichaam van een jonge zeehond behoorlijk toegetakeld achtergelaten.

Terschellinger studenten
Een weerzinwekkende studentengrap | Foto: via Kustnieuws Nederland & Europa

Mogelijk opgeblazen met vuurwerk
De zeehond, nota bene een beschermde diersoort, is op 27 september ’s avonds aangetroffen, op de avond van een voedselgevecht waarbij is gesmeten met eten. De foto’s van het diertje zijn gedeeld via sociale media, waarbij vermeld staat “totdat er een dode ontplofte voor je deur ligt”. Mogelijk zou er vuurwerk in of op de dode zeehond zijn afgestoken.

In een reactie op het bericht van Kustnieuws staat onder meer:

“Het gaat hier om een zeehond die in vergaande staat van ontbinding was, niet om een levend beestje. De mensen die dit gedaan hebben, hebben allang te horen gekregen dat dit niet door de beugel kan, maar het wordt hier allemaal wel behoorlijk overdreven.”

Hoewel de zeehond gelukkig niet bewust gedood blijkt te zijn, vinden we het onbegrijpelijk dat mensen dit soort onbeschoft gedrag beschouwen als baldadigheid en kattenkwaad. Daarnaast hebben ze hiermee zichzelf en/of anderen mogelijk in gevaar gebracht. Zeehonden kunnen drager zijn van een virus, zoals H10N7 (vogelpest), dat kan worden overgedragen op mensen (zoönose).

Zeevaartschool neemt maatregelen
Een woordvoerder van de Zeevaartschool Terschelling geeft in een reactie aan dat, hoewel het incident niet direct de verantwoordelijkheid is van de school, men het gedrag walgelijk vindt en van mening is dat dit het imago van de school schaadt. De identiteit van de betrokkenen is achterhaald en zij worden ter verantwoording geroepen.

Bruinvis in E-car
Uit een andere reactie op het facebookbericht van Kustnieuws blijkt dat vorig jaar bij dezelfde campus een dode bruinvis is aangetroffen op de achterbank van een E-car, die je op het eiland kunt huren. Blijkbaar reed iemand met de auto rond, legde de bruinvis erin en zette de wagen weer terug. Toeristen die de betreffende E-car daarna huurden, zagen het dier op de achterbank:

“Een aantal studenten van de wbs vonden het heel grappig een dode bruinvis op de campus in een tuinstoel te plaatsen, deze was ook in behoorlijke staat van ontbinding. Ze hebben hem in een E-auto ( huurauto) vervoerd.”

Bruinvis Sexbierum
Eerder dit jaar vond er een ander incident plaats, waarbij uitermate respectloos met het lichaam van een zeezoogdier werd omgegaan, zoals ook op PiepVandaag.nl te lezen was. Een dode bruinvis was in het Friese Sexbierum door drie jongens achter een auto gebonden en voortgesleept. In eerste instantie was na de vondst niet duidelijk of het dier levend ernstig was mishandeld, of dat iemand een zeer misplaatste ‘grap’ had uitgehaald met een dood dier.

De dierenambulance van Hans van Riet was als een van de eerste ter plaatse en was geschokt door wat hij aantrof. De kop van de bruinvis was verdwenen en het dier was ook van haar ingewanden ontdaan.

“Naast het dier lag de foetus, een ongeboren bruinvis. Het dier had een sleeptouw om de staart en was achter een auto over de dijk getrokken.”

De jongens moesten zich naderhand verantwoorden voor de rechter. De rechtbank besloot de zaak voorwaardelijk te seponeren, met een proeftijd van drie maanden. Wel moesten de drie een dagdeel educatie volgen over de bruinvis bij SOS Dolfijn in Harderwijk en €200,- doneren.

Bron: Kustnieuws Nederland & Europa ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde